Kapcsolat

Kapcsolat

Contact
indingo

Ellie Arroway (Jodie Foster) életét a földönkívüli létformák kutatásának szenteli. Elmélete beigazolódni látszik, amikor egy távoli bolygóról jeleket fog. Az üzenet egy intergalaktikus jármű részletes tervrajzait tartalmazza. Kérdéses azonban, hogy a felfedezés az emberiség új korszakának hajnalát… Több

Rendező: Robert Zemeckis
Író: Carl Sagan
Premier (HU): 1997.11.13.

2024.07.09 Ultron

Milyen lesz az első kapcsolatfelvétel az idegenekkel?

Robert Zemeckis a Forest Gump elkészítése és zajos sikere után 3 évvel, 1997-ben rendezte meg következő filmjét, ami a Kapcsolat lett. Sikert aratott a jegypénztáraknál és az IMDb-n is, ahol jelenleg is (közel 300 ezer voks alapján) 75%-os film. A siker fő oka szerintem nagy részben a téma: egy fejlett, idegen civilizáció felveszi velünk a kapcsolatot egy hozzánk eljuttatott tervrajz alapján, mely egy szerkezet megépítését irányozza elő. Az emberiség legokosabb koponyáinak segítségével meg is épül az objektum, mely, mint kiderül, nem űrhajó, hanem egy kommunikációs gömb. Ebbe ül bele a főhősnő, Ellie Arroway (Jodie Foster), aki így sikeresen kapcsolatba is lép a földönkívüli civilizációval. Ám a kapcsolat homályos, és nem is hisznek a tudósnőnek. A film izgalmas, de kicsit csalódást is hoz a legvége. Semmit nem tudunk meg ugyanis az idegenekről. A film feszeget különleges kérdéseket is, mint például azt, hogy a vallás és Istenbe vetett hitünk segíthet-e megtalálni helyünket a világmindenségben. Értékelésem a filmre erős csillag, leginkább Jodie Foster alakítása miatt.

2017.05.02 indingo

Minőségi film, csak piszok hosszú, főleg ha reklámokkal kénytelen nézni az ember. Érdekes volt a történet vezetés, hogy a nézőt is a végsőkig bizonytalanságban hagyták.

A kilencvenes évek egyik legjobb sci-fi je....jól lett összerakva. Jodie Foster nem a kedvencem,de itt nagyon rá van szabva a szerep....és jól játszik egész idő alatt!!! A rendezés szuper,és az akkori technikai adottságokkal él is a film,plusz jó a mondanivalója...

2020.07.26 csd

A zsánereken túl

Emlékszem, amikor először láttam ezt a filmet, és bár számomra több ponton is eléggé klisésnek bizonyult néhány jelenet, mindez nem igazán rondított bele az összhatásba. Talán többen egy kissé blöffnek érezhették a cselekményt azáltal, hogy némileg érzelmesebbre vették a hanot a vége felé, de ettől függetlenül szerintem pont ez az, amiért érdemes időnként újramegnézni. Szóval, ha nem is arról lenne szó, hogy pusztán blöfföl a Kapcsolat azálta, hogy kilép a zsánerek szabta határok mögül, hanem egy sokak számára igazán szerethető sci-fit és drámát gyúr egybe, ami képes odaültetni a család több tagját is a képernyő elé.

Gillian Anderson és Uma Thurman is esélyes volt Ellie Arroway szerepére. Szerző: dailyfilmsan

Értékelés: 9/10
(2018. 03. 04.)
Nagyon jó ellenpéldát mutat azok számára, akik szerint UFO-téma elcsépelt, egyoldalúan bemutatható, fantáziátlan, nem áll másból, mint rosszindulatú, nagy szemű lények ámokfutásából. 9/10 Több