Az egyik legnagyobb brit színésznként tartják számon, aki a színpadon és a kamerák kereszttüzében is a legkiválóbb alakítást tudta nyújtani. John Hurt megannyi moziklasszikusban szerepelt, de a színházi életben is rengeteg emlékezetes karaktert formált meg pályafutása során. A színész 77 éves korában hunyt el öt évvel ezelőtt. Rá emlékezünk.

A legkisebb gyermek

John Hurt 1940-ben született egy matematikusból lett lelkész és egy mérnök harmadik, legkisebb gyermekeként. Színészi tehetsége már egészen fiatal korában megmutatkozott az első iskolás évei során. Első szerepe érdekes módon egy nő volt. Később egy tanára azt mondta neki, hogy az iskolai színdarabokban remekül teljesít, de szerinte egy színház színpadán már nem állná meg a helyét. Elég nagyot tévedett.

Egy kétes szerep indította be a karrierjét

Már a ’60-as években is több kisebb szerepet kapott különféle filmekben, illetve a színpadon is egyre többen figyeltek fel a tehetségére. Ám az áttörésre csak a ’70-es években került sor, méghozzá egy olyan kétes szerep formájában, amelyről sokan megpróbálták előzetesen lebeszélni. A The Naked Civil Servant című filmben egy transzvesztitát alakított, akit nem csak a családja, de a meleg közösség is kivetett magából, amiért nyíltan felvállalta nemi identitását.

Bár sokan azt gondolták, hogy ezzel végleg elkaszálja éppen kibontakozó színészi karrierjét, épp fordítva sült el. A szerepért megnyerte első BAFTA-díját és megnyílt előtte az ajtó a nagy filmsikerek felé.

Alientől az Elefántemberig csupa díjnyertes alakítás

A színész ezt követően egyre több nagyszabású moziban kapott szerepet. Láthattuk az Éjféli expresszben, ikonikus halált halt A nyolcadik utas: a Halálban, majd jött Az elefántember. Ezekben mind olyan alakítást nyújtott, amelyekért különféle díjakra jelölték. Az elefántemberért és az Éjféli expresszért is jelölték az Oscar-díjra, de ezeket nem nyerte meg, amit kudarcként élt meg. Abban az évben ugyanis Robert De Niro kapta meg a legjobb színésznek járó díjat a Dühöngő bika főszerepéért.

John Hurt viszont ugyanezen filmjeiért újabb két BAFTA-díjat zsebelhetett be, plusz egy Golden Globe-ot.

A későbbiekben is rengeteg nagy produkcióban felbukkant. Szerepelt az 1984-ben, zseniális cameót dobott az Űrgolyhókban, a Halott emberben, de felbukkant a Kapcsolatban, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, valamint a Dogville - A menedék című filmekben. A fiatalabb generáció pedig a Harry Potter és a bölcsek köve Ollivanderjeként emlékezhet rá.

Többször nősült

John Hurt szerelmi élete nem volt viharoktól mentes. Először 1962-ben nősült meg, de Annette Robertsonnal való házassága mindössze két évig tartott. Ezt követően tizenhat éven át élt együtt Marie-Lise Volpeliere-Pierottal, egészen a nő 1983-as haláláig. 1984-ben mondott igent újra, ekkor Donna Peacocknak, akivel 1990-ben a színész alkoholizmusa miatt váltak el. De még ebben az évben újra nősült, feleségül vette Joan Daltont. Ez a házasság hat évig tartott. Utolsó és egyben leghosszabb házasságát 2005-ben kötötte Anwen Rees-Myersszel, akivel élete végéig együtt is maradtak.

A halálos betegség sem tartotta távol a munkától

A színész 2015-ben jelentette be, hogy korai stádiumú hasnyálmirigy-rákot diagnosztizáltak nála. Ekkor azt is elmondta, hogy a kezelések alatt sem szándékozik abbahagyni a munkát. Bár még ebben az évben később bejelentette, hogy a betegségéből kigyógyult, sajnos végül mégis az végzett vele. 2017 januárjában, mindössze három nappal a 77. születésnapja után hunyt el norfolki otthonában.