Kiakadt a Marvelre a francia hadügyminiszter

Már elérhető a Disney+ műsorkínálatában a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!, ám a film azonban csak most robbantott ki egy kisebb botrányt.

Sébastien Lecornu francia hadmügyminiszter ugyanis kifogásolta azt a jelenetet, amelyben francia katonák wakandai nyersanyagforrásokat próbálnak kifosztani, ez az akció viszont sikertelenül végződik.

A következő képsorokban azt láthatjuk, hogy ezek a katonák Wakanda királynője előtt térdelnek, és hasonló ruhát viselnek, mint azok a francia katonák, akik 2022 augusztusáig Maliban állomásoznak a Serval és a Barkhane hadműveletek keretében. A film cselekményében végül egy francia miniszternek kell felelnie az akcióért az ENSZ előtt.

“Határozottan elítélem fegyveres erőinknek ezt a hamis és félrevezető ábrázolását. Tisztelettel adózom annak az 58 francia katonának, aki az életüket vesztették, amikor Malit védték az iszlamista terrorista csoportok ellen” - írja Lecornu a Twitteren.

A miniszteri hivatal egy közleményben hozzátette, hogy tiszteletben tartja a művészi szabadságot, így tehát nem követeli a film cenzúrázását vagy törlését a műsorból. A Fekete Párduc 2 egyébként 2022 novemberében került a mozikba, okkal merül fel tehát a kérdés, hogy miért csak most reagált a francia hadügyminiszter.

A minisztérium saját szavai szerint egy "információs háború" közepén áll. Franciaország és egyes szubszaharai afrikai országok közötti kapcsolatok megromlottak. Különösen Malival, ahol 2020-ban és 2021-ben egy kettős államcsíny vetett véget a Serval és a Barkhane műveleteknek, amelyeket 2013-ban és 2014-ben Bamako kérésére indítottak az Al-Kaidához és az Iszlám Állam csoporthoz kapcsolódó dzsihadisták elleni küzdelemre.

Franciaország imázsának ezekben az országokban tapasztalható erős romlását az orosz propaganda is erősíti, amelyen a Wagner-csoporthoz tartozó zsoldosok dolgoznak ezekben az országokban, így többek között a közösségi oldalakon közzétett karikatúrákat használnak a franciaellenes érzelmek felkeltésére.

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

T'Challa, ismertebb nevén Fekete Párduc, Wakanda királya 2022-ben visszatér a mozivászonra! A Marvel moziverzumának ötödik fázisába tartozó Fekete Párduc 2 rendezői székét a... több»