Kivágták a nyíltan transznemű karaktert a Mátrixból

Ha abból indulunk ki, hogy a Mátrix trilógia eredeti rendezői, a Wachowski testvérek az ezredforduló idején még férfiként, ma pedig már nőként élik életüket, nem is olyan meglepő, hogy eredetileg a Mátrixban is szerepelt volna egy transznemű karakter. Őt azonban még a forgatások előtt kivágták, pontosabban megváltoztatták.

Erről Keanu Reeves beszélt egy nemrégiben az Entertainment Weekly magazinnak adott interjújában. Elmondta, hogy a forgatókönyv egy korai változatában, amit még ő is olvasott, szerepelt egy nyíltan transznemű karakter. Ám úgy gondolja, a stúdió akkoriban még nem állt készen egy ilyen szereplőre.

A karakter egyébként Switch volt, aki az eredeti forgatókönyv szerint a valóságban férfi, a Mátrixban pedig nő lett volna. Végül annyit módosítottak a karakteren, hogy a valóságban is nő maradt. A rendezők egyébként azt is elárulták, hogy az ő személye egyfajta allegória lett volna arra, amit a transzneműek megélnek.

Azt nem lehet tudni, hogy a heteken belül mozikba kerülő Mátrix: Feltámadásokban felbukkanhat-e hasonló karakter. Manapság, amikor egyre több filmben szerepelnek nyíltan meleg vagy transznemű karakterek is, meglepődnénk, ha épp a Lana Wachowski által rendezett Mátrix: Feltámadások lenne ez alól a kivétel.