Ha csak egy kultikus filmet kéne mondani a kilencvenes évekből, sokan azonnal rávágnák: Ponyvaregény. És van is benne igazság, Quentin Tarantino Oscar-díjat érő forgatókönyvvel támogatta meg a produkciót, melyet további hat kategóriában jelöltek az Akadémia aranyszobrára.

A film azonnal meghódította a világot, számos fesztiválon vetítették sikerrel, összesen 64 díjat zsebelt be, köztük az Arany Pálmát Cannes-ból, a 2013-ban elhunyt, minden idők legmeghatározóbb amerikai filmkritikusa az évtized legjobb filmjének kiáltotta ki.  De ez önmagában még nem lett volna garancia a közönségsikerre, ellenben a remekül megírt párbeszédekkel, a stílusos vulgaritással és brutalitással, a jellegzetes fekete humorral, a popkulturális utalásokkal, a kiváló zenékkel, a remekül kitalált és eljátszott karakterekkel, vagy a lendületes, az idősíkok között ugráló narratívával.

Aki ma Tarantino rajongója, és ők bizony sokan vannak, jórészt ezzel a filmmel ismerkedtek meg a rendezővel. Talán nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenki hallott már az Ezékiel 25:17-ről, a Big Kahuna Burgerről, a sajtos Royalról vagy a lábmasszázs filozófiájáról, ha máshonnan nem is, de a filmhez kapcsolódó hatalmas számú mém kapcsán.  E heti kult-rovatunkban rendhagyó módon ezúttal egy bőséges képgalériával készültünk, melyen keresztül bepillanthatunk a Ponyvaregény kulisszái mögé. (A galéria a kis képek bármelyikére kattintva nyílik meg.)