Kurt Cobain tragikus, igaz története

Kurt Cobain is azon világsztárok sorát gyarapítja, aki bántóan fiatalon hagyott itt minket. A Nirvana egykori alapítója és frontembere mindössze 27 éves volt, amikor máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Ma ünnepelné 56. születésnapját. Most rá emlékezünk.

Kurt Cobain 1967-ben született egy pincérnő és egy autószerelő gyermekeként. Lobbanékony természetű, de gondoskodó és érzékeny gyerek volt, aki zenei tehetségét felmenőitől örökölte. Több rokona is zenészként vagy énekesként kereste kenyerét, ő pedig már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni a művészetek iránt, eleinte a rajzolás foglalkoztatta.

Élete egyik első fordulópontja akkor jött el, amikor még pici gyermekként szemtanúja volt egy öngyilkosságnak. Ez visszahúzódóvá, bizonytalanná tette. Mikor 9 éves volt, szülei elváltak, ami szintén mély nyomot hagyott benne. A korábban alapvetően boldog gyermekből végleg visszahúzódó, dacos és lázadó gyerek lett.

Ez több dologban is megmutatkozott. Apja újranősült, mostohaanyjával és testvéreivel azonban nem jött ki jól. A felnőttekkel tiszteletlenné vált, iskolatársait terrorizálni kezdte. Egyre több volt a baj vele, amit az apja nem tudott kezelni, ezért idővel egy keresztény családhoz adta felügyeletre. Itt sikerült lehiggadnia és egy ideig keresztény életet élt, de később feladta ezt. Helyette a buddhizmus és a dzsainizmus kezdte érdekelni. Innen ered együttese, a Nirvana elnevezése is.

Lázadó magatartása azonban örökre megmaradt. Egy alkalommal összebarátkozott egy meleg iskolatársával, aki miatt társai kiközösítették, de ez nem zavarta, mert legalább nem piszkálták. Saját magát később úgy jellemezte, hogy szellemben meleg volt, illetve azt is állította, hogy nem volt meleg, de szeretett volna az lenni, hogy bosszantsa a homofób embereket.

Az érettségi előtt elhagyta az iskolát, az anyja – akinél ezekben az években lakott – pedig válaszút elé állította: dolgozik vagy repül. Repült. Ebben az időszakban lényegében hajléktalanként élt, többnyire barátainál húzta meg magát vagy visszalopakodott az anyja házába, de előfordult, hogy a szabad ég alatt vagy hidak alatt éjszakázott.

A Nirvana megalapításában is volt szerepe a nagybátyjának. Még 1981-ben ajándékozott neki egy használt gitárt, ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével. Az iskolában sokáig nem talált társakat, akikkel együtt zenélhetett volna, ám később megismerte Krist Novoselicet, akivel hosszú győzködés után végül megalapították a Nirvanát. Az együttes az első években folyamatosan kereste a megfelelő dobost, így került a képbe Chad Channing is, akivel rögzítették a Bleach című albumot. Őt nem sokkal később váltotta Dave Grohl, aki végül meg is ragadt a bandában és a dobolás mellett vokállal is kiegészítette. Végül a Cobain, Novoselic, Grohl trió vette fel a Nevermind és az In Utero albumokat.

Ezek közül egyértelműen a Nevermind volt a legsikeresebb, ennek nyitódala, a Smells Like Teen Spirit pedig a banda legnagyobb slágere lett, ami meghozta számukra a várt hírnevet.

Kurt Cobainnek több barátnője is volt, akikkel együtt is élt. Tracy Marender végig azért küzdött, hogy a férfi szerezzen valami rendes munkát, mert lényegében az ő keresetéből éltek. Ő tervezte a Nirvana Bleach albumának borítóját, arról csak jóval a zenész halála után szerzett tudomást, hogy az album About a Girl című dala róla szólt. Később Tobi Vaillel élt együtt, aki egy bizonyos Teen Spirit nevű dezodort használt… 1991-ben ismerkedett meg Courtney Love-val, akivel össze is jöttek. Bár az első időszak nehéz volt – Kurt Cobain hónapokig nem kereste – végül 1992-ben össze is házasodtak. Házasságukból egy gyermek született.

1994-ben a Nirvana Európában turnézott, amikor Kurt Cobain légúti betegsége miatt le kellett mondani egy római koncertet. Ekkor rengeteg gyógyszert vett be és még több alkoholt ivott rájuk, amitől napokra kómába került, de nem halt meg. A turné további részét lemondták, Courtney Love-val pedig visszautaztak Seattle-be. Nem sokkal később bevonult egy elvonókúrára, hogy kezeltesse heroinfüggőségét, de idő előtt megszökött és hazautazott. Érdekesség, hogy a repülőn a Guns N’ Roses gitárosa, Duff McKagan mellett ült és egész jó kedélyűnek látszott. Erről a zenész később úgy nyilatkozott, hogy már-már rendellenesnek érezte a viselkedését, érezte, hogy valami nem kerek.

Miközben Courtney Love épp egy új album premierjére készült és ezért napokig távol volt otthonról, Kurt Cobain bezárkózott otthonuk garázs feletti padlásszobájába. Itt máig tisztázatlan körülmények között a korábban saját maga által vásárolt puskával agyonlőtte magát. Búcsúlevelében a kiégésről, a zene és emberek iránti szenvedélyének elmúlásáról írt. Holttestét csak három nappal halála után találták meg. Holttestét elhamvasztották és a Wishkah folyóba szórták.