2007-ben vette kezdetét az Európai Parlament égisze alatt a LUX-filmdíjak története azzal a céllal, hogy eljuttassa az európai filmeket az Unió tagállamaiba, ezzel képezve hidat az egyes országok között, melyek nem csak nyelvükben, de kultúrájukban is eltérőke. A korábbi díjazottak között olyan, mára klasszikus alkotásokat is találunk, mint az Ida, vagy a továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő, és a televíziók képernyőiről is gyakran visszaköszönő Toni Erdmann.

A Lux-filmdíj rendezvénysorozata minden évben Karlovy Varyban kezdődik meg, ahol 10 jelölt alkotást mutatnak be. Ezt követően a Velencei Filmfesztiválon 3-ra szűkül a jelöltek száma, melyeket az Unió mind a 28 tagországában bemutatnak 24 nyelven feliratozva. A győztes alkotásnak járó díjat végül az Európai Parlament képviselői egy szavazást követően ítélik oda. Minden évben kimagasló filmművészeti értékkel rendelkező produkciók részesülnek a rangos díjban, melyek nem csak rendezés, a színészi játék vagy épp az operatőri munka tekintetében, hanem üzenetük, politikai, erkölcsi illetve kulturális jelentőségük okán is kiemelkedőek.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a LUX-filmdíjakat nagyon komolyan veszi az Európai Parlament. A díj nem csak az EP filmművészetek iránti fogékonyságát mutatja, hanem egyszersmind szimbolizálja a tagok nyitottságát még az esetenként kellemetlen politikai témák esetén is. Ezt jelzi, hogy az eseményen az EP alelnöke, Evelyne Gebhardt is részt vett, aki az újságírók minden kemény, az egyes filmek üzenetét az európai politikai valósággal összevető kérdésére türelmesen válaszolt. A díjátadó ünnepségen az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is részt vett.

2018-ban három, koprodukcióban készült filmet jelöltek a LUX-díjra, melyek: Hamis szelek (Wolfgang Fischer),A másik oldal (Mila Turajlic  dokumentumfilmje), Izlandi amazon (Benedikt Erlingsson). Ahogy arról már korábbi cikkünkben is beszámoltunk, az elismerést az utóbb említett izlandi alkotás nyerte. Az Izlandi amazont a kritikusok a jövő évi Oscar egyik legnagyobb esélyeseként emlegetik, nem érdemtelenül. A drámai vígjáték főszereplője az ötvenes éveiben járó izlandi kórusvezető, Halla, aki hadat üzen a szigeten működő alumíniumgyárnak, és változatos eszközökkel, rettenthetetlen elszántsággal szabotálja a működését. Célja a természet és az érintetlen izlandi táj megóvása. Egy nap azonban híreket kap az örökbefogadási hivataltól, és ez mindent megváltoztat. Az alkotás egyik központi témája az klímaváltozás (és az azzal szembeni jogos félelem), nem véletlen, hogy a rendező, Benedikt Erlingsson a köszönőbeszédében is kitért a témára:

"Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek. Úgy érzem magam, mintha politikus lennék, és úgy gondolom, a politikusok a maguk módján szintén történetmesélők. Bátorságot mutatnak, amikor harcolnak az klímaváltozás nagyon is valós kihívásaival szemben. A klímaváltozás egy olyan téma, amivel hamarosan minden politikus foglalkozni fog" - mondta.

Balról: Mila Turajlic rendező, Srbijanka Turajlic szerb politikai aktivista, Bagin András, a mafab.hu igazgatója

Nem véletlen, hogy a díjat egy politikai szellemiségű alkotás nyerte, elnézve a korábbi nyerteseket, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a Lux-díj egyik meghatározó karakterisztikája. Így az sem véletlen műve, hogy a jelöltek közé bekerült a Styx is, melynek központi témája a bevándorlás. A film főszereplője Rike, aki tökéletesen mintázza meg azt, amit a nyugati nőkről gondolunk: intelligens, magabiztos, eltökélt és határozott. A nő egyedül kel útra, hogy elhajózzon Ascension-szigetére, azonban csakhamar súlyos erkölcsi dilemmával szembesül, amikor megpillant egy lékelt kapott halászhajót, melyen bevándorlók százai lebegnek élet és halál között. Rike próbál segítséget kérni, de a hatóságok semmi sem tesznek. Kit mentsen meg a biztos halál elől?

A harmadik jelölt alkotás,  A másik oldal a szerb politikai aktivista, rendező és édesanya, Mila Turajlic dokumentumfilmje volt, mely egy belgrádi lakásban élő család életén keresztül mutatja be a volt Jugoszlávia és Szerbia múltját és jelenét, számos filozófiai és politikai kérdést érintve.

Mindhárom említett film nagyon magasra tette a lécet, bízunk benne, hogy jövőre is hasonlóan erős és színvonalas mezőny alakul majd ki a Lux-filmdíj jelöltjeit illetően.