Magyar filmsiker Szarajevóban!

Magyar rendező nyerte az első díjat az A kategóriás szarajevói filmfesztivál keretében rendezett Talents Sarajevo pitchfórumán: Gyimesi Anna Affrikáta című rövidfilmtervét díjazta a rangos nemzetközi zsűri, amivel a rendező automatikusan meghívást nyert a jövő évi fesztiválra. Az Affrikáta az anya-lánya kapcsolatokról, a vágyak megtagadásáról, áldozatról, féltékenységről és elfogadásról szól, egzisztencialista kérdéseket vet fel, és tabukról beszél nyíltan. 

A szarajevói workshopot és pitchfórumot a koronavírus-járvány miatt idén online rendezték meg. A díjat tavaly is magyar alkotó nyerte el: akkor a Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm producerét, Felszeghy Ádámot (Umbrella Kreatív Műhely) díjazták, aki producerként az Affrikátát is jegyzi. Az idei fesztiválon Gyimesi Anna filmterve mellett Bakony Alexa utómunkafázisban levő dokumentumfilmjét, a Docu Rough Cut Boutique elnevezésű szekcióba beválogatott Colors of Tobi című projektet is díjazták .

Gyimesi Anna orvosként végzett 2011-ben. Már orvostanhallgató korában elkezdett érdeklődni a filmkészítés iránt, majd másfél év pszichiátrián töltött általános orvosi munka után úgy döntött: pályát vált. 2019-ben diplomázott az SZFE Mozgókép alapszakának filmrendező szakirányán, Szász János és Janisch Attila osztályában. Negyven év című vizsgafilmjét, amely a közönségnek a Friss Hús rövidfilmfesztiválon mutatkozott be 2018-ban, számos magyar és nemzetközi fesztiválon vetítették nagy sikerrel, több díjat is nyert. A rendező diplomafilmjét, A vége című lélektani drámát az idei Friss Húson és a BuSho fesztiválon is vetítik idén szeptemberben, Happy című filmjének első fesztiválszereplése pedig a BuSho fesztivál „Panoráma” programjában lesz.

Ahogy Gyimesi Anna korábbi filmjei, az Affrikáta is nehéz magánéleti témákat, egzisztenciális kérdéseket, tabukat boncolgat: kérdéseket vet fel, amelyeket minden néző maga válaszolhat meg. A történet főhőse, a középkorú Klára két tizenéves lányt nevel, egyedül. A nagyobbik lány, a 17 éves Léna mozgáskorlátozottsága a nőt egy önmagát teljesen feladó életvitelbe sodorja, ami saját és kisebbik lánya, a 14 éves Gréti igényeinek értelmetlen elhanyagolásába torkollik. Amikor a nő lányaival utószezonban nyaral egy vízparti üdülőhelyen, a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi, a húsz év körüli Márk érkezése zavarja meg. Klára mélyen elfojtott vágyai felszínre bukkannak, a találkozás pedig rádöbbenti a saját maga által választott életvitel fenntarthatatlanságára.

A rendező elmondta: „Úgy gondolom, az anya-lánya viszony, illetve a szülő-gyermek viszonyban fellépő féltékenység és düh tabusított, ami pedig tabu, arról mindenképpen beszélni kell. Fontos számomra, hogy az anya karakterével tudjunk menni, hogy lássuk, mi történik vele. Egy anyával, aki látszólag  – de csak látszólag – a gyereke állapota miatt kerül olyan helyzetbe, amelyben lemond a saját vágyairól. Célom, hogy láttassam, a dühe jogos, megérthető, így a tettei, amik tudattalanul motiváltak, szintén megérthetők és emiatt emberiek, nem elítélhetők.” 

A film producere Felszeghy Ádám, gyártója az Umbrella, operatőre Pálos Gergely, dramaturgja pedig Danszki Fruzsina lesz. A terv 2019 őszén fejlesztési támogatást nyert a FilmJus alapítvány pályázatán, szerepelt a Friss Hús pitchfórumán is, majd a Filmintézet kisjátékfilm-pályázatán is indult, ahol elbírálása jelenleg folyamatban van. A szarajevói díjjal a rendező automatikusan meghívást nyert a 2021-es fesztivál Cinelink Industry Days elnevezésű kísérőprogramjára.