Megérkezett az AppleTV+-ra az Utolsó befutók második évada. A sorozat Mick Herron nagysikerű regényein alapul, a főszerepben pedig Gary Oldman tündököl. De miről szól és mit érdemes tudni róla?

Futottak még

A sztori az MI5, a brit hírszerző ügynökség néhány ügynökéről szól, akik olyan hibákat követtek el munkájuk során, amiért az ügynökség legeldugodtabb szegletébe száműzték őket. Ők a futottak még osztály, ahol unalmas és céltalan aktatologatásból áll az élet. Ennek élén a zseniális, de forrófejű Jackson Lamb ügynök áll. Persze ha csak ennyiről szólna a sorozat, nem lenne annyira sikeres, így az osztály természetesen belekeveredik valami igen nagy és komoly ügybe.

A regények

A sorozat Mick Herron nagy sikerű regényein alapul, az első évad az elsőn, a most érkezett második pedig a második regényen. Az író korábban egy interjúban elárulta, hogy a rajongók komoly változásokra számíthatnak majd, mert bár a sorozat a regényekre támaszkodik, nem követi azokat annyira szorosan. Részéről ez teljesen rendben van egészen addig, amíg a sorozat hangvétele és a karakterek hűek az eredeti alkotásokhoz. Az író egyébként eddig összesen tizenegy regényt írt, az első 2010-ben, a legújabb idén jelent meg.

Kiket láthatunk, kiknek köszönhetjük?

A sorozat főbb szerepeiben Gary Oldmant, Jack Lowdent, Kristin Scott Thomast, Jonathan Pryce-t, Olivia Cooke-ot és Paul O'Kellyt láthatjuk. A rendezői széket James Hawes foglalta el, aki Mick Herron, Morwenna Banks, Mark Denton és Will Smith (nem az) forgatókönyvéből dolgozott. A sorozat első és második évadát egyébként egyszerre forgatták le, valamint már leszerződtek a harmadik és negyedik évadra is.

Mit szóltak a kritikusok?

Már az első évad is fantasztikus kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 95, a rajongóktól 89 százalékot kapott. És mi a helyzet a második évaddal? Itt nyilván egyelőre csak a kritikusok véleményét lehet olvasni, de tőlük eddig 100 százalékot kapott, ami nagyon nem kis szó.