David DePape, akit a Nancy Pelosi házelnök férjével, Paul Pelosival szembeni októberi támadással vádolnak, mások ellen is támadást tervezett. Köztük volt Tom Hanks amerikai színész is. A TASR csütörtökön vette át a jelentést az AFP-től egy bírósági közleményre hivatkozva.

Stephen Murphy bíró San Franciscóban szerdán úgy döntött, hogy a 42 éves DePape a bíróságon fog felelni a bántalmazás vádjaira. Pelosi a támadásban koponyasérülést szenvedett, és kórházba kellett szállítani.

DePape elmondta a nyomozóknak, hogy más hírességek megtámadását is fontolgatta. Köztük volt Tom Hanks (galériánkban), Gavin Newsom kaliforniai kormányzó és Hunter Biden - Joe Biden amerikai elnök fia.

DePape októberben tört be Pelosi otthonába a kaliforniai San Franciscóban. Pelosi akkoriban Washingtonban tartózkodott. A támadó egy kalapáccsal megsebesítette a nő férjét, Pault. Később azt mondta a rendőrségnek, hogy el akarja rabolni Pelosit, és arra akarja kényszeríteni, hogy valljon be "hazugságokat", különben szétveri a térdkalácsát.

A novemberi előzetes meghallgatáson a támadó tagadta a gyilkossági kísérlet, a halálos fegyverrel elkövetett támadás, a betöréses lopás és a szövetségi tisztviselő életének veszélyeztetése vádját. Egy másik szövetségi szintű tárgyaláson tagadta az emberrablás és testi sértés vádját - teszi hozzá az AFP.

DePape-t december 28-án ismét kihallgatják a bíróságon.