Az új-mexikói ügyészek jelezték, hogy vádat emelhetnek Alec Baldwin ellen Halyna Hutchins operatőr tavalyi halála - egy éles lőszerrel töltött kellék fegyver okozta - miatt a Rust című film forgatásán, miután a színész átadta a mobiltelefonját, hogy bizonyítékként vegyék figyelembe. 

Az állam pénzügyi bizottságához intézett levelében, amelyben a nagy horderejű ügyhöz szükséges finanszírozást kérte, a Santa Fe-i kerületi ügyész, Mary Carmack-Altwies államügyész azt mondta, "készen áll" arra, hogy vádat emeljen négy ember ellen. Nem erősítette meg, hogy milyen vádakat tervez felhozni, de azt mondta, hogy "minden bizonnyal megvizsgálja az új-mexikói büntető törvénykönyvben szereplő összes emberölési és fegyvertartási törvényt. Az egyik lehetséges vádlott a jól ismert filmszínész, Alec Baldwin." - írta.

Carmack-Altwies 635 ezer dollárt kért a vád alá helyezésre, mondván, hogy szüksége van a pénzre, hogy jól fizetett ügyvédekkel szálljon szembe.  Az ügyész a kérvényében azt mondta, hogy akár négy ember ellen is vádat emelhetnek, köztük Baldwin ellen is. Az állam beleegyezett, hogy 317 000 dollárt ítéljen meg az irodájának, hogy különleges ügyészt nevezzen ki az ügy továbbvitelére. A kérelmet csendben augusztus 30-án nyújtották be, és nemrég jóváhagyták.

Miután beadták, Baldwin - aki a múlt héten ünnepelte hetedik gyermekének születését feleségével, Hilariával - eladásra kínálta hamptoni otthonát. Amellett, hogy Hamptons-i otthonukat is listára tették, Baldwin és felesége az év elején eladtak egy New York állam északi részén lévő ingatlant 530 ezer dollárért. Továbbra is tulajdonukban van 16 millió dolláros manhattani penthouse-uk és 1,75 millió dolláros vermonti farmjuk.   

A színész mindig is azt állította, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, és hogy a felelősség a kaszkadőröket és a kellékeseket terheli, akiknek biztosítaniuk kellett volna, hogy a fegyver "hideg" - azaz éles töltényektől mentes - legyen. 

"Soha nem fognék fegyvert senkire és húznám meg a ravaszt, nem" - mondta egy interjúban a lövöldözésről. A felelősséget a fegyverkezelőre, Hannah Gutierrez-Reedre hárítja, aki szerinte a kellékek biztonságáért felelt. A fegyverben csak vaktöltényeknek kellett volna lenniük. 

Gutierrez-Reed mindig is tagadta a bűnösséget, annak ellenére, hogy Hutchins családja is hibáztatta a tragédiáért. Őt nevezték meg alperesként a Hutchins özvegye által, jogtalan halálért indított perben.  

Az ABC News hétfőn közölte, hogy az egyik utolsó bizonyíték, amire az ügyészek vártak, Baldwin mobiltelefonja volt. Az ügyésznő azt írta, hogy az egyik "utolsó bizonyíték", amelyre az irodája várt, Baldwin mobiltelefonja volt. A színész nem kommentálta az ügyész legutóbbi megjegyzéseit és ügyvédje sem válaszolt azonnal a DailyMail.com hétfői megkeresésére.