Leslie Nielsen (galériánkban), aki tizenhárom évvel ezelőtt hagyott itt minket, mindenki számára az abszurd humor megtestesítője volt. Mindenki a vígjátékai miatt emlékszik a nagyszerű színészre és komikusra, ugyanis e filmjei nem csak az ő zseniális alakításai, de a rendszerint a háttérben történtő valóban abszurd jelenetek miatt is emlékezetesek maradtak. Bár a színésznek nem volt egyszerű élete, a humor végig elkísérte őt.

Leslie Nielsen 1926-ban született Kanadában, apja egy szinte teljesen elszigetelt kisváros seriffje volt. Zárt és szűk közösség volt az övék, aminek nagy részét a színész családja tette ki. Sajnos azonban Leslie Nielsen apja nem csak vasszigorral nevelte őt és két bátyját, de gyakran bántalmazta is a családot. Verte mindhárom fiát, de olykor a feleségét is. A színész éppen ezért testvéreivel együtt egyetlen menekülési utat látott maga előtt: belépni a seregbe.

Igen ám, csakhogy Leslie Nielsennek volt egy komoly hátránya. Gyerekkorában volt egy súlyos betegsége, ennek következtében egész életére jelentős halláskárosodást szenvedett. Kénytelen volt hallókészüléket hordani szinte egész életében, ami persze nem épp előny a seregnél sem. Ám érdekesség, hogy ennek ellenére is katonának állhatott, ráadásul mindjárt a kanadai légierő kötelékében, mint lövész. Ekkor már javában dúlt a második világháború, ám túl fiatal volt a teljes kiképzéshez, ezért végül sosem vezényelték igazi küldetésre.

Leslie Nielsen tehát számos nehézséggel megküzdött már egészen fiatal kora óta. De saját bevallása szerint valami mindig vele volt, ami átsegítette a nehéz időszakokon is. Ez pedig a humor, amit a későbbi filmes karrierjében is fel tudott használni. Bár pályája elején még többnyire komoly szerepeket vállalt, az igazi sikereit a vígjátékaival érte el.

A színész egyik visszatérő poénja meglehetősen obszcén volt, ugyanis imádta a szellentést, pontosabban annak hangját. Éppen ezért állítólag mindenhová magával vitt egy pukipárnát, amit a legváratlanabb helyzetekben volt képes használni, többek közt több éjszakai élő beszélgetős műsorban is. Egyszerűen imádta az emberek megbotránkozó vagy épp zavarba esett viselkedését.

Ehhez köthető a sírfelirata is. A színészt Fort Lauderdale-ben helyezték örök nyugalomra. Sírkövén pedig a „Let ’er rip” felirat olvasható, ami nagyjából annyit tesz, hogy „Ereszd el.”

krimi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Frank Drebin (Leslie Nielsen) a Los Angeles-i rendőrség ügyetlenkedő detektívje. Frank alighogy hazaért bejrúti nyaralásából, búcsút kell mondania társának, Nordberg (O.J.... több»