A pokolba vezető út tényleg jó szándékkal van kikövezve. A Mission: Impossible – Utóhatásban Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapata (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames), valamint jól ismert szövetségeseik (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) versenyt futnak az idővel, miután egy akció balul sikerült. Henry Cavill, Angela Bassett és Vanessa Kirby is csatlakoznak a sztárcsapathoz, a forgatókönyvíró-rendező pedig ismét Christopher McQuarrie.

Ethan Hunt visszatér

Az elmúlt két évtizedben Tom Cruise öt szédületes Mission: Impossible-filmnek volt producere és főszereplője, miközben saját maga kaszkadőreként is a maximumot nyújtotta. A sorozat több mint 2,8 milliárd dolláros összbevételt hozott, s ezzel a filmtörténet egyik legsikeresebb franchise-ává vált.
Cruise szerint a  Mission: Impossible - Utóhatás az előző öt film megkoronázása. „Visszatérnek a régi szereplők és összefoglaljuk az eddig történteket. A film elején nem véletlenül utalunk az Odüsszeiára. Hőseink is sajátos odüsszeián mennek keresztül, történetük a klasszikus műre reflektál. Egyfajta hősi eposzról van szó, amelyben hatalmas érzelmi tétek forognak kockán.”
Christopher McQuarrie szerint Cruise, aki a szériát 1996-ban elindította, mindenkinél jobban tudja, mitől működik a Mission: Impossible. „Tom a láng őrzője. Ösztönös, zsigerből dolgozó alkotó. Tudja, kicsoda Ethan Hunt, és pontosan érzi, mi teszi őt olyan izgalmassá a közönség számára.”

McQuarrie úgy gondolja, a szériát az teszi népszerűvé, hogy Cruise minden epizódnál arra törekszik, hogy az új kaland még izgalmasabb és hajmeresztőbb legyen, mint az előző. „Sosem lassítunk, mindig magasabb fokozatba kapcsolunk – mondja a rendező, aki a 2015-ös Mission: Impossible – Titkos nemzetet is jegyzi. – Soha nem feledkezünk meg arról, mit szeret a közönség. Tom mindenekelőtt szórakoztatóipari szakember, a szó legnemesebb értelmében. A filmjeiben olyan helyekre visz el, ahol még sosem voltál, olyan dolgokat mutat, amiket még sosem láttál és ott helyben vele élheted át a kalandokat.”

Az új epizódban McQuarrie arra vállalkozott, hogy megmutassa a főhős komorabb és emberibb énjét. „Ethan mindig is titokzatos figura volt. Most jobban belelátunk a fejébe és feltárjuk, milyen kapcsolat fűzi másokhoz. A cím nem csupán az atomrobbanás utóhatásaira utal, hanem Ethan jó szándékának következményeire is. Olyan helyzetbe keverte magát, ahol már nem ő irányít, és végig kell mennie a megkezdett úton, miközben jól tudja, hogy manipulálják.”

Az új történet mozgatórugója Hunt végzetes döntése, amely szörnyű következményekkel jár. „Ethan nagy bajban van – magyarázza Myers producer. – Hibát követett el, és a múlt egyre kísérti, érzelmi nyomást gyakorolva rá. Döntenie kell: a családját és a barátait mentse meg, vagy emberek millióit, akiket az ellenség elpusztítani készül? Nagy lelki küzdelmek várnak rá.”

Cruise különleges karaktert formál meg, akinek nincs párja az akciófilmek műfajában, teszi hozzá a producer. „Tom nemcsak drámai erővel tölti meg a figurát, hanem fizikailag is átlényegül, amire máshol nemigen látunk példát: képzett kaszkadőr, aki nem ismer lehetetlent.”

A rendező visszatér

Tom Cruise kérésére McQuarrie visszatért a rendezői székbe, ezzel ő az első a franchise történetben, aki két Mission: Impossible-filmet jegyez. „Eddig minden epizódot más rendezett – magyarázza McQuarrie. – Amikor Tom felkért, az volt a feltételem, hogy a sorozat szellemiségének ébren tartása érdekében teljesen megváltoztatjuk az új epizód vizuális nyelvét, olyan benyomást keltve, mintha az Utóhatást egészen másvalaki rendezte volna, mint a Titkos nemzetet.”

Cruise-nak mindez nem volt ellenére. Nagy tisztelője McQuarrie munkásságának – a kapcsolat 2012-re nyúlik vissza, amikor együtt készítették a Jack Reacher című akcióthrillert. Mostanra három nagyszabású akciófilmet forgattak, s ennek köszönhetően különleges kapcsolat alakult ki közöttük. „Félszavakból is megértik egymást – mondja Myers. – Tom olyan munkatársra lelt, akiben teljes mértékben megbízik, és jól érzi magát a társaságában. Érdekes volt figyelni, ahogy folyton molyoltak valamin, mindig új ötletekkel álltak elő, ami megnehezítette ugyan a produceri munkát, de végül sokkal jobb filmet eredményezett.”

Való igaz, McQuarrie, aki Oscar®-t kapott a Közönséges bűnözők forgatókönyvéért, forgatás közben is folyamatosan igazítgatta a film sztoriját. „Chris kiváló író és hihetetlenül intelligensen alkotja meg a karaktereket – mondja az egyik főgonoszt alakító Henry Cavill. – Elképesztően feszült szituációkba helyezi őket, és csak akkor úszhatják meg ép bőrrel, ha képesek felülemelkedni magukon, és alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Színészként nagyon élvezem az ilyen munkafolyamatot, mert ugyanúgy folyamatosan küzdeni kell, mint a való életben.”

Az IMF csapata

A Mission: Impossible-filmek főhősei szuperkémek, akiket a Tom Cruise által alakított Ethan Hunt vezet. „Az IMF csapatában folyton jönnek és mennek az emberek, de az alapformáció állandó marad – magyarázza a női főszereplő, Rebecca Ferguson. – Van ugyebár a csapat szupersztárja, aztán a vicces csávó, a lökött figura meg a ragyogó nő, mindenki hozza a maga formáját, és ettől lesz olyan szórakoztató a Mission: Impossible.”

A szereplők karizmája és lendülete teszi olyan különlegessé ezeket a filmeket, véli Tom Cruise. „Azok a kedvenc pillanataim, amikor a csapat felveszi a csak rá jellemző ritmusát. McQ és én rengeteget dolgoztunk ezen – imádom, amikor beindulunk és együtt dübörgünk.”

Ving Rhames már az 1996-os Mission: Impossible-ben is Luther Stickell karakterét alakította. „McQuarrie szerint ez a figura a film lelke – mondja az Arany Glóbusszal kitüntetett színész. – Először nem nagyon értettem, ez mi a csodát jelenthet, de aztán derengeni kezdett, hogy Luther bizonyos tartást ad Ethannek. A mostani filmben, a sorozat történetében először, tettlegesség is előfordul közöttük. Ez könnyen megesik, ha két ember intenzív érzelmeket táplál egymás iránt. Luther ettől válik igazán emberivé, és jobban megértjük, mi zajlik a fejében. Van egy nagyon megrázó jelenetem is Ilsával, ahol kiderül, mit érez Luther Ethan iránt.”

Eredetileg úgy volt, hogy Luther meghal az első részben, árulja el Cruise. „Ezt semmiképpen nem akartam. Nemcsak azért, mert Ving annyira jó ebben a szerepben, hanem mert Ethan és Luther kapcsolata nagyon fontos a történet dinamikája szempontjából. Ez a karakter nem maradhat ki a lehetetlen küldetésekből, egyszerűen jó elnézni, ahogy teszi a dolgát.”

A csapat másik nélkülözhetetlen tagja Benji, akit Simon Pegg brit komikus-rendező-forgatókönyvíró alakít. „Ezek a filmek nagyfeszültségben tartják a nézőt, tele vannak árulással, gyilkolással, rettentő merényletekkel – magyarázza Pegg. – De kell egy kis humor is, nem lehetne kibírni két óra folyamatos hajszát agyvérzés nélkül. Néha azért nevetni is kell – ilyenkor jön be a képbe a jó öreg Benji.”

Benji eredetileg rendszerelemző mérnök volt az IMF-nél, de aztán belekóstolt a kalandokba, mert távolról segíthette Ethant a Mission: Impossible III-ban. „A Fantom protokollban már terepen van, a Titkos nemzetben pedig teljes értékű titkosügynökként tündököl, de azért továbbra sem képes véresen komolyan venni a dolgokat – magyarázza Pegg. – Izgalmas feladat ilyen sokáig játszani egy karaktert, aki kezdetben sápatag laborpatkány – tényleg elég patkányformám volt a harmadik részben –, de aztán szépen kinövi magát és veszedelmes kém lesz.” Cruise nem győzi áldani a napot, amikor több mint egy évtizede Peggre osztották Benji szerepét. „J.J. Abramsszel láttuk őt a Haláli hullák hajnalában, és teljesen padlót fogtunk, mekkora király. Az M:I3-ban még csak pár napot forgatott velünk, most pedig tessék megnézni, hová fejlődött a karaktere.”

Keresd a nőt!

A Mission: Impossible – Utóhatásban négy erőteljes női karakter erősíti a szereplők csapatát, Michelle Monaghan, Rebecca Ferguson, Angela Basset és Vanessa Kirby alakítják őket.

Amikor közös filmbe fognak, McQuarrie mindig megkérdezi Cruise-t: mit szeretnél kihozni ebből a történetből? Ez alkalommal a színész azt válaszolta: kerekítsük ki Julia sztoriját, az emberek mindig róla faggatnak. Tehát ezen a szálon indultak el.

A rajongók jól tudják, hogy Julia Ethan felesége, Michelle Monaghan megformálásában. A karakter a harmadik részben jelent meg, és úgy tűnt, hogy meghalt a Fantom protokoll történései előtt. Aztán mégis felbukkant a Fantom protokollban, a halálát ugyanis csak megrendezték, hogy biztonságban legyen, mert Ethan ellenségei vadásztak rá.

„Mivel ez a film a széria megkoronázása, erősíteni akartuk az érzelmi szálat, ez pedig lehetetlen lett volna Julia szerepeltetése nélkül – magyarázza Cruise. – Kellett már egy kis sóvárgás és romantika.”

Monaghan kellemesen meglepődött, hogy a karaktere visszakerült a sorozatba. „Nem is álmodtam arról, hogy Julia ismét akcióba lép. Pedig a két főhős love storyja nagyon hiányzott már a történetből. Ethan elengedte, hogy megvédje az ellenségeitől. Számomra ez a szerelem legnemesebb megnyilvánulása. Az új filmben ismét együtt vannak, de kapcsolatuk jellege nem olyan, mint elsőre gondolnánk.”

Rebecca Ferguson az egykori MI6-ügynököt, Ilsa Faustot alakítja. A karakter keresztneve tisztelgés a Casablanca hősnője, Ilsa Lund előtt, akit Ingrid Bergman játszott. Ennek oka, hogy McQuarrie hasonlóságot lát Ferguson és Hollywood aranykorának klasszikus dívái között.

Ilsának megvannak a maga céljai és eszközei, ezért kezdetben nem tudni pontosan, melyik pályán játszik. „Leginkább saját magának dolgozik – magyarázza a svéd színésznő. – Filmünknek minden hőse önjáró, és eltérő célokat szeretne elérni. Néha együttműködnek, máskor meg beakasztanak a másiknak, amiből komoly feszültség keletkezik.”

Vanessa Kirby, aki a The Queen című sorozatban II. Erzsébet frusztrált húgának megformálásával aratott nagy elismerést, most Alanát alakítja, akit Fehér Özvegynek is neveznek. „Titokzatos figura, pont az ellentéte azoknak a nőknek, akikkel Ethannek valaha is dolga volt – mondja a színésznő. – Egy másik világot képvisel – olyan társa lehetne Ethannek, aki tökéletesen megérti, kicsoda ő és milyen célok vezérlik. Ő a kísértés, nem csupán fizikai értelemben, hanem érzelmileg és lélektanilag is.”

A Fehér Özvegy maga a rejtély, mutat rá McQuarrie. „A fedősztorija szerint egy jótékonysági alapítvány kurátora, valójában fegyverkereskedő és terroristák meg pénzemberek között közvetít. Úgy tűnik, élvezi, hogy mindenféle sötét gazemberrel üzletel, és egy percig sem lehet benne megbízni.”

Angela Bassett Erica Sloane CIA-igazgatót alakítja, aki az Alec Baldwin által játszott Alan Hunley helyére lépett (Hunley az IMF főnöke lett). „Sloane könyörtelen és levakarhatatlan, mint egy véreb – mondja McQuarrie. – Ki nem állhatja az IMF-et meg a zűrös ügyeit, de valamiért lefegyverző a stílusa. Angela tökéletesen átadja ennek a szigorú, de igazságos karakternek a lényegét.”

A kalapács

Az Utóhatás új fontos szereplője August Walker, a CIA-ügynök, akit Sloane erőltet rá Ethanre. Henry Cavill alakítja. „Ő az adu ász a filmben, minden kitelik tőle – magyarázza McQuarrie. – Rögtön összeütközésbe kerül Ethannel, és harcuk adja a cselekmény lendületét.”

Walker a CIA legjobb bérgyilkosa, és titokban a saját terveit szövögeti. „Takarító, ő nyírja ki azokat, akiktől muszáj megszabadulni – magyarázza Cavill. – De ennél sokkal fontosabb, hogy anarchista.”

Cavillnek bizonyos mértékben hálátlan szerep jutott, mert extrém körülményeknek tették ki a forgatáson. „Egy szál ingben kellett fagyoskodnia, igazi büntetés lehetett számára néhány jelenet – árulja el a rendező. – Új-Zélandon, télvíz idején nyitott helikopterben repült egy gleccser felett, Norvégiában meg lelógattuk egy háromezer méter magas hegycsúcsról. De ő mindvégig lelkes maradt, soha nem panaszkodott a mostoha körülményekre. Öröm volt vele a munka, mert minden nyomorúságot humorral kezelt.”

Az eretnek

Sean Harris ismét Solomon Lane-t, a Titkos nemzet főgonoszát alakítja, aki bosszút forral Ethannel szemben, amiért mindent tönkretett, amit csak ő fölépített. „Ethant tartja az igazi főgonosznak és móresre akarja tanítani – mondja a rendező. – Csapdát állít: úgy tűnik, hogy simán vissza kell szerezni egy kis plutóniumot, valójában ez a vész kezdete.”

Harrisnek is kijutott a jóból a forgatáson. „Nem leányálom, ha kényszerzubbonyban beleszíjazzák az embert egy BMW-be, amit Tom Cruise vezet száznegyvennel keresztül-kasul Párizson – foyltatja McQuarrie. – Vicces volt ez a jelent, mert Seannak karakterben kellett maradnia, miközben ilyenkor leginkább sikítani volna kedve az embernek. Lane nem ismer félelmet, Seannak tehát végig fapofával kellett ülnie. Remekül megoldotta a feladatot.”

Itt minden igazi

McQuarrie új vizuális megoldásokat alkalmazott, de szem előtt tartotta, hogy néhány tekintetben ragaszkodnia kell a sorozat hagyományaihoz. „A Mission: Impossible arról nevezetes, hogy valódi kaszkadőrmutatványokkal dolgozunk, valódi helyszíneken forgatunk és olyan kevés zöld hátteret használunk, amennyi emberileg lehetséges. Tom pedig nagyon szívesen megcsinál bármit, amit kitalálunk.”

Cruise minden Mission: Impossible-filmben végrehajt valamilyen felejthetetlen mutatványt. A Fantom protokollban a világ legmagasabb felhőkarcolója, a dubaji Burdzs Kalifa oldalán függeszkedett, a Titkos nemzetben pedig egy Airbus A400M Atlas katonai szállítógép ajtajába kapaszkodott felszállás közben.

Most az Utóhatásban az alkotók egész sor olyan akciójelenetet komponáltak, amelyeket a közönség lélegzetvisszafojtva figyelhet. „Tom több mint egy évig készült erre a filmre – mondja McQuarrie. – Sokat agyaltunk azon, mi legyen az a bizonyos nagy mutatvány. Most olyan akciósorozattal állunk elő, amelyekben Tom folyamatosan veszélyben volt.”

Akármennyire elképesztőek is a nagy akciójelenetek, az alkotók vigyáztak arra, hogy ne tévedjenek a szuperhősös mozik irreális mezejére, mutat rá Wade Eastwood kaszkadőrkoordinátor és second unit rendező. „Óvakodtunk az olyan jelenetektől, amelyekben a szereplők száz métert repülnek a kocsik tetejéről és a lábukra érkeznek. Reális akciójeleneteket készítünk, a közönség alighanem ezért is szereti ezeket a filmeket. Soha nem feledjük, hogy Ethan Hunt hús-vér ember.”