Az idei év egyik legnagyobb talánya nyáron mozikba kerül Indiana Jones és a sors tárcsája lehet. A mozitörténelem egyik legnépszerűbb franchise-jának ötödik felvonásáról van szó, amelyben sok-sok éves távollét után tér vissza egyik legikonikusabb szerepéhez az immár 80 éves Harrison Ford. De lehet-e sikeres a film?

Az eredeti trilógia úgy mestermű, ahogy van, de a bevételi rekordot szigorúan csak a számokat nézve mégis a sokkal gyengébbnek tartott Indiana Jones és a kristálykoponya királysága tartja, amely bő 790 millió dollárt hozott a konyhára. Igen ám, csakhogy a hírek szerint az ötödik résznek ennél is jóval több bevételt kellene generálnia, már ha persze anyagilag is sikeres filmet akar a stúdió.

A forgatás költségei valahol 295 millió dollár környékén álltak meg, amellyel egyébként is a legdrágább filmek táborába került Indie új kalandja. Viszont ha ehhez vesszük még a marketing költségeket, a film készítőinek járó kifizetéseket és a stúdió egyéb filmhez kötődő kiadásait, akkor bizony a költségek máris kvázi megduplázódnak.

Ennek fényében ahhoz, hogy a film anyagilag is nyereséget termeljen, legalább annyit, de inkább több bevételt kellene generálnia, mint a negyedik kaland tette. A jó kérdés az, hogy van-e erre esélye. Ezt pedig elég nehéz most megjósolni.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája ugyanis nem hasonlítható össze a mostanában futó nagy költségvetésű franchise-okkal, hiszen azok az utóbbi években építették fel a rajongótáborukat, így könnyebben vonzzák be az újabb filmekkel a nézőket a mozikba.

Viszont Indie legutóbb 2008-ban csattogtatta az ostort, azt megelőzően pedig 1989-ben, és legyünk őszinték, még ma is inkább azok számítanak hardcore rajongónak, akik akkoriban szerették meg a régész-kalandor történeteit. Így pedig nagyon jónak kell lennie az új filmnek, hogy bevonzza a népet, főleg a fiatalabb generációt is. Meglátjuk, sikerül-e neki.