Mozikba jön a 19. Anilogue!

November 24. és 28. között rendezik meg a 19. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. A gyereknek és a felnőtteknek szóló animációs filmvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben várják az érdeklődőket. A kicsiknek animációs játszóházzal is készülnek a szervezők.

Az Anilogue idén tíz egész estés animációs filmet tűz műsorra, három rövidfilmes versenyblokkot nézhet a felnőtt közönség, a gyerekeknek két vetítéssel és játszóházzal is kedveskednek, bemutatkozik a portugál animáció múltja és jelene, ezen kívül jönnek az ultrarövid animációk és a csaknem hajnalig tartó animált éj.

A november 24-én kezdődő fesztivál nyitófilmje az idei év egyik kiemelkedő alkotása, az Európai Filmdíjra jelölt Farkasok népe (Wolfwalkers). A többszörös Oscar-jelölt, ír Cartoon Saloon stúdió legújabb darabjának főszereplője Robyn, a fiatal vadásztanonc, aki édesapjával Írországba utazik, hogy segítsenek a helyieknek megszabadulni az utolsó farkasfalkától. A városfalon kívül eső, tiltott földek felfedezése közben a lány összebarátkozik a szabad szellemű Mebh-bel, aki egy titokzatos törzsből származik, melynek tagjai a szóbeszéd szerint éjszakánként farkassá változnak. Amikor Mebh eltűnt anyjának keresésére indulnak, Robyn egyre jobban elmerül a farkasok népének varázslatos világában.

A fesztiválon látható itthon először Mamoru Hosoda (Mirai, A fiú és a szörnyeteg) legújabb filmje, a BELLE: A sárkány és a szeplős hercegnő, melynek főhőse a 17 éves Suzi, aki próbál rátalálni önmagára. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete.

További izgalmas, a világ filmfesztiváljait megjárt animációs mozifilmek is nagyvászonra kerülnek: a Marona csodálatos kalandjaiban egy kiskutya életét követjük végig három gazdáján keresztül, A kedvenc háborúm a hidegháború idején a Szovjetunióban felnőtt rendezőnő gyerekkorát mutatja be, a vadnyugat leghírhedtebb határőrnőjéről szól CALAMITY, Jane Cannary gyermekkora. Valós eseményeken alapul a Josep, mely két férfi párhuzamos történetét mutatja be a spanyol polgárháború alatt, az Öld meg és hagyd el a várost pedig egy szürreálisan bizarr lengyel horror a ritkán látható, animációs különlegességekre is nyitott nézőknek.

Három japán alkotást is láthatnak az érdeklődők: A tenger gyermekeiben egy fiú különös vonzalmat érez a nyílt víz és a vízi élet iránt, a Hétnapos háborúban fiatalok lázadnak fel a felnőtt világ uralma ellen, az Ongaku: A zenénkben pedig három tinédzser srác alapít minden tudás nélkül punk együttest.

A rövidfilmes versenyben az utóbbi évek legtöbb elismerést szerzett magyar animációi (pl. Pá, kis panelom!, Dűne, Inkognitó) és a világ animációs filmtermésének legfigyelemreméltóbb alkotásai kerülnek műsorra három blokkban, nagyszerűen feltérképezve a kortárs animációs trendeket, stílusokat és alkotókat.

November 27-én, szombaton a gyerekeket animációs játszóház várja, melyen a természetből vett tárgyak felhasználásával ismerkednek meg az animációs technikákkal és fedezik fel az animációs film készítésének eszközeit. A workshop a Calamity, Jane Cannary gyerekkora című film vizuális témáihoz kapcsolódik. A workshopot az Animációs Játszóház biztosítja, jelentkezni Francia Intézet oldalán lehet.

Az Agência da Curta Metragem új generációs portugál animációs rendezők legjobb rövidfilmjeiből intenzív érzelmekkel teli válogatást állított össze az Anilogue számára, mely áttekintést ad a portugál animáció fejlődéséről az elmúlt három évtizedben.

Az Animált éj évről évre közkedvelt visszatérő program a legelszántabb animáció-rajongóknak: szombat este három órán keresztül ámulhatnak három tematikus blokk (Erotikus animáció, Az élet fekete-fehérben, Animált horror) legfelkavaróbb és legőrültebb kincsein az Uránia mozi nagytermében.

A 19. Anilogue-ra jegyek már kaphatók elővételben a mozik honlapján és a jegypénztárakban. További részletek a fesztivál Facebook oldalán és a mozik hivatalos csatornáin találhatók.