Mulan: 10 meglepő érdekesség, amit tudnod kell a filmről

Mától nézhető az HBO GO-n a Disney eddigi legköltségesebb élőszereplős adaptációja, a Mulan Niki Caro rendezésében, melynek streaming premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudnod a filmről.

Miután a kínai császár egy olyan rendeletet bocsát ki, melynek értemében családonként egy férfinek be kell lépnie a Kínai Császári Hadseregbe, hogy megvédje az országot a hunok fenyegetéseitől, egy köztiszteletben álló idős harcos lánya lép gyengélkedő apja helyébe. A lány eszes, elszánt, nem utolsó sorban pedig remek kardforgató, és Hua Jun álnéven sikeresen beépül a seregbe, ahol minden erejére szüksége lesz, hogy kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, és meghaladva önnön korlátait legendás harcossá váljon. Epikus kalandja során nem csak népe és országa, de apja tiszteletét is kivívja magának.

A Disney rekordösszegből forgatott élőszereplős adaptációja pazar látványvilággal, és az eredeti animációs filmhez képest realisztikusabb megközelítéssel dolgozza fel Mulan legendáját. 

A film rendezői székét Niki Caro foglalhatta el (A bálnalovas, Kőkemény Minnesota), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Jet Li, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Gong Li, Liu Yifei, Nelson Lee és Rosalind Chao. A forgatókönyvet Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek és Elizabeth Martin szerezte.

Íme 10 érdekesség a filmről, amit nem árt tudnod:

  • Az eredeti animációs film egyik legnépszerűbb karaktere, Mushu, a sárkány nem szerepel az élőszereplős, realisztikusabb hangvételű adaptációban.
  • A Mulan a valaha készült legköltségesebb produkció (290-300 millió dollár), melynek direktori székét egy női rendező, Nika Caro foglalhatta el.
  • A Mulan története egy kínai népi mondán alapszik, melyet a Disney 1992-ben az azonos című animációs filmben is feldolgozott.
  • Mivel az utóbbi években számos alkalommal támadták a Disney-t, amiért adott esetben ázsiai karaktere szerepére fehér színészeket szerződtettek, amikor kiderült, hogy elkészítik a Mulan című animációs film élőszereplős feldolgozását, a közösségi médián azonnal megjelent egy petíció, mely világosan megfogalmazta, mit is várnak el a nézők a filmtől, és melyet több mint 100 ezren írták alá. A Disney-re hatott a nyomásgyakorlás, így az összes főbb szerepet ázsiai színész alakítja. A stúdió 2016. október 4-én globális castingot hirdetett, melynek lezárultával Liu Yifei kapta meg a címszerepet. A film casting rendezői öt kontinensen több mint 1000 jelentkezőt hallgattak meg a főszerep kapcsán. A jelentkezési feltétek között szerepelt, hogy a jelölt legyen jártas harcművészetekben és folyékonyan beszélje az angolt.
  • A rendezői poszt kapcsán a Disney először ázsiai gyökerű direktort keresett. A stúdió választása a kétszeres Oscar-díjas tajvani rendezőre, Ang Lee-re esett, de a The Hollywood Reporter értesülései szerint Lee nem élt a lehetőséggel.
  • A Mulan forgatása 2018. augusztus 13-án kezdődött meg Új-Zélandon és Kínában, és november 25-én ért véget. A film színésznője, Gong Li szerint a Mulan gyártási költségei közel 300 millió dollárosak voltak. Ezzel ez a film a Disney előszereplős adaptációinak legdrágább produkciója.
  • A film rendezője, Niki Caro 2018. március 17-én jelentette be, hogy a filmben az eredeti animációs Mulan egyetlen dala sem fog felcsendülni. A rendezőnő elmondta, hogy azért hozta ezt a döntést, ugyanis szerinte a korábbi dalok nem illettek a történet realisztikusabb feldolgozásához. Az új filmzenét Harry Gregson-Williams szerezte, akikel Caro a Menedék című filmben is együtt dolgozott.
  • A film sztárját, Liu Yifeit a The Hollywood Reporter című nagy múltú filmmagazin beválogatta a '2019 legnagyobb új tehetsége' című 25 fős listájára.
  • A Mulan első beharangozó előzetesét 2019. július 7-én mutatták be a 2019-es FIFA női futball világbajnokság döntőjének szünetében. A trailer mindössze 24 óra alatt 175,1 milliós nézettséget ért el, ebből csak Kínából 52 millióan látták a kedvcsinálót.
  • A filmet az eredeti tervek szerint már 2018. november 2-án bemutatták volna, azonban a Disney végül egészen 2020. márciusára halasztotta a premiert. A korábbi dátumot a Diótörő és a négy birodalom kapta meg. A Disney már a kétezres évek végén fontolgatta a Mulan élőszereplős adaptációját, a főszerepet Zhang Ziyi alakította volna, míg a rendezői posztra Chuck Russellt választották. A forgatás 2010 októberében kezdődött volna meg, de a projektet végül elkaszálták.

70 Mulan  (2020)

akció | családi | dráma | kaland

Miután a kínai császár egy olyan rendeletet bocsát ki, melynek értemében családonként egy férfinek be kell lépnie a Kínai Császári Hadseregbe, hogy megvédje az országot a... több»