Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
84%

Kőkemény Minnesota (2005)

North Country
Filmadatlap
 
29
Szereplők
2
Vélemények
36
Képek
1
Videók

Galéria (36)

Videók (1)

 
Vviktor   2016. 09. 19.

legújabb vélemény

0

Igazi mélyreható, lelkileg hatásos dráma egy nő küzdelméről és kitartásáról és arról hogy mi mindenre képes az ember ha a túlélésről van szó. Profi film!

 
Loborg   2015. 02. 16.

0

Charlize Theron jól játszik, érdekes látlelet a nők helyzetéről egy kemény világban. Ajánlom.

A film összbevétele 18 324 242 dollár volt (imdb.com).

 

A "Class Action" című könyv szerint a nemi erőszak, amelyből Lois Jenson fia született, a középiskola után történt. A való életben Jenson kisgyermekként örökbefogadta a lányát, mert túlterhelték, hogy egyedül neveljen fel két gyereket alacsony fizetésű munkákban. Édesapja támogatta a döntését, hogy a bányában dolgozzon, mert úgy gondolta, ez segít neki eltartani fiát.

(Bafam )
 

A filmben szereplő színészek és színésznők a helyiek útmutatására támaszkodtak, hogy tökéletesítsék akcentusukat. A nyelvjárási logopédus helyett a helyi bárokba jártak, hogy még hitelesebb legyen a film.

(Bafam )
 

A való életben több próba is volt, nem csak a filmben ábrázolt. Az első tárgyaláson Jenson és két másik nő kérvényezte, hogy a pert a bányában dolgozó összes nő nevében csoportos keresetté nyilvánítsák. A bíró egy csoportos keresetet minősített, amely csak az óránkénti bányamunkásokat érintette, nem a szintén szexuálisan zaklatott, béres női tiszteket. A második tárgyalás megállapította, hogy szexuális zaklatás történt, és a cég felelős ezért. A harmadik tárgyalás az egyes nők által elszenvedett pénzbeli károk összegének meghatározása volt. A negyedik per a 8. körzeti fellebbviteli bíróságon megváltoztatta a kártérítés megítélését. A cég közvetlenül az ötödik tárgyalás megkezdése előtt megegyezett, és minden felperesnek átlagosan 233 000 dollárt fizetett. Mire Jenson 1999-ben kártérítést kapott a cégtől, gyermekei felnőttek, és túlságosan fogyatékos volt ahhoz, hogy dolgozzon.

(Bafam )
 

A filmben szereplő összes zaklatás valóban különböző nőkkel történt. Két nő csapdába esett "porta bilibe" azaz mai néven ToyToy-ba, amelyet kibillentettek illetve több esetben fel is döntöttek, hogy a megalázott nők hugyos szaros okádékba fulldokoljon, benyelve azt, miközben bent voltak. A bányászok többször ejakuláltak a szekrényekben lévő női bányászruhákra, beleélvesztek a nők harisnyanadrágjukba, zokniba, cipőbe, csizmába, kesztyűbe. Sokkal több zaklatás történt, mint amennyit egy kétórás filmben bemutatni lehetett, vagy egyáltalán elképzelni... ("állatok voltak ezek nem férfiak" mondta a tárgyaláson több nő)

(Bafam )
 

Az utolsó tárgyalótermi jelenetben felálló nők egy része valódi felperes volt.

(Bafam )