71 Tenet  (2020)

Manapság a legtöbb akciófilmben legalább annyi számítógéppel megalkotott jelenet van, mint egy sci-fiben vagy fantasyben. Ennek oka, hogy a rendezők egyre hajmeresztőbb jeleneteket akarnak életre kelteni. Ma már sokkal kevésbé divat a régi, hagyományos módszerekkel dolgozni. De Christopher Nolan még a régi iskola képviselője.

A rendező legújabb filmje a várhatóan júliusban debütáló Tenet lesz, amelyben egy titkosügynök az armageddon megakadályozásán fáradozik. És mint minden hasonló filmben, ebben is bőven lesznek izgalmas és látványos akciójelenetek. Ezek egyike lesz, mikor egy Boeing 747 becsapódik egy hangárba és felrobban.

Egy ilyen jelenetet ma már mindenki a monitorok előtt dobna össze, de legjobb esetben is miniatűr makettekkel dolgozna. Christopher Nolan nemrégiben egy interjúban beszélt az ominózus jelenetről, amelyben elmondta, eredetileg neki is hasonló elképzelések forogtak a fejében. A jelenetet makettekkel akarták megvalósítani, amit aztán utólag effekteztek volna fel.

Ám, amikor épp megfelelő forgatási helyszínt kerestek Kaliforniában, rábukkantak egy repülőgéptemetőre, amiben ott porosodtak az igazi Boeing 747-esek. Ezeket a repülésből már régen kivonták, ám arra tökéletesen megfeleltek, hogy némi felkészítés után leforgassák velük a jelenetet. A film készítői gyorsan számolgattak egyet, és arra jutottak, hogy akár még olcsóbb is lenne egy igazi repülővel valós körülmények között forgatni, mintha makettekre és rengeteg utómunkára költenének.

Így Christopher Nolan végül vásárolt egy igazi Boeing 747-est, felkészítették, majd a film kedvéért nemes egyszerűséggel felrobbantották. Még a film főhősét alakító Robert Pattinson is elképedve beszélt a dologról, mivel a színész szerint képtelenség, hogy valaha is bárki más megismételje.