Christopher Nolan filmjeiben mindig a tökéletességre törekszik. Az Oppenheimerben azonban elkövetett egy súlyos hibát. Vajon lehet a filmes bakira racionális magyarázat?

Nolan az Oppenheimerben semmit sem bízott a véletlenre. A film előkészületei és megvalósítása közben a rendező számára a történelmi hűség volt a legfontosabb.A film egyik központi jelenetében mégis hibázott. 

Az atombomba sikeres bevetését követő jelenetben a tömeg Oppenheimert ünnepli. Az éljenzést bemutató képkockákba azonban bekerült egy kis baki. A vásznon lengetett amerikai zászló nem korhű.

A lobogón 50 csillag látható, de 1945-ben, amikor a film játszódik, még csak 48 csillag díszítette az amerikai zászlót. Az 50 csillagos változatot csak 1960-ban vezették be. 

A filmes fórumok izzanak a Nolan rajongók kritáitól, a lehetséges magyarázatoktól. Sokan fejtegetik, hogy foghatta a rendező a fejét, amikor rájött, melléfogott. 

De vajon tényleg figyelmetlenségről volt szó? Az interneten keringő elméletek alapján a zászló-malőr lehetett szándékos is. Az egyik elmélet szerint Christopher Nolan brit állampolgárként (bár családja fele az USA-ból származik) egyszerűen nem figyelt erre a részletre, mások viszont egy ennél komplexebb sztorit raktak össze. Véleményük szerint a jelenet Oppenheimer (Cillian Murphy) szemszögéből mutatja be a cselekményt, és Oppenheimer egyszerűen rosszul emlékezett, és rossz zászlót idézett idézett fel a visszatekintésében. Ennek az elméletnek az a buktatója, hogy a kihallgatáson, amely Oppenheimer visszaemlékszik a 40-es években történtekre szintén 1960, tehát az 50 csillagos zászló bevezetése előtt játszódik. Persze, azzal is lehet vitatkozni, hogy valójában ez a jelenet-e az, ahonnan a visszaemlékezés valóban datálható…

Az igazság inkább az lehet, hogy a nagy rendező is hibázhat… 

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»