87 Remény  (2019)

Már a mozikban Maria Sødahl filmje, a valós eseményeken alapuló Remény, melynek premierje kapcsán cikkünkben minden hasznos információt egy helyre gyűjtöttünk, amit érdemes tudnod, mielőtt jegyet váltasz.

Anja (Andrea Bræin Hovig) és Tomas (Stellan Skarsgård) az életüket a karrierjüknek, a táncnak és a színháznak szentelik. Azonban az életvitelük a családjukra is komoly hatással volt, két fiatal fiuk és serdülő lányuk mellett Tomasnak két felnőtt gyermeke is van az előző házasságából. Hazatérve a nő által rendezett nagysikerű balett előadás nemzetközi premierjéről az orvosa közli vele szörnyű és lesújtó diagnózist: rákos daganata van, melyet nem lehet operálni, és melynek köze lehet korábbi tüdőrákjához, melynek kapcsán egy évvel korábban sikeres kezelésen esett át. A mindig erős és kitartó nő egyedül munkamániás férjének mondja el történteket, meghagyva gyermekeit a boldog tudatlanságban. Az elkövetkező napok alaposan próbára teszik Anja és Tomas kapcsolatát, és kérdésessé válik, hogy vajon továbbra is van-e közös jövőjük...
Maria Sødahl rendezésében bemutatott, a Berlini Filmfesztiválon a legjobb film díjára jelölt Remény főszerepeiben Andrea Bræin Hovig és a Golden Globe-díjra jelölt Stellan Skarsgård nyújt felejthetetlen alakítást.

Íme 5 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • "Ne hívjanak erősnek. Ez számomra gúnyolódásnak hangzik mindazokkal szemben, akik a rákos statisztikák másik lapján végzik" - mondta a rendező, Maria Sødahl.
  • A film rendezője, Maria Sødahl elmondta, hogy azért választott valódi orvosokat a kórházi jelenetekhez színészek helyett, mivel úgy vélte, hogy ez jobban hozzájárul a hitelességhez, melyet csak rombolt volna, ha a nézők felismerik valamelyik színészt egy korábbi filmjükből.
  • Az önéletrajzi ihletettségű film rendezője, Maria Sødahl egy interjúban elmondta, hogy úgy érzi, az élni akarás önmagában kevés a felépüléshez. "A ráksejteket nem érdekli az akaraterő, egyszerűen csak szerencsés voltam."
  • A filmet a rendező, Maria Sødahl saját élményei inspirálták. A direktorral 2012 karácsonyán közölték az orvosai, hogy mellrákja, mely miatt korábban operálták, tovább terjedt az agyára, és csak három hónapja van hátra.
  • A film 17 szerepét valódi orvosok, ápolók és egészségügyi szakemberek alakítják.

Hazai premierdátum: 2020.07.16.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: