Nagy sikerrel indul a VAN-nal berobbant csapat új mozifilmje, a Rossz versek a nemzetközi terepen. A szombat este véget ért torinói filmfesztiválon három zsűri díjazta Reisz Gábor új filmjét, melyet december végén mutatnak be a hazai mozik.

Szombat este átadták a 36. Torinói Filmfesztivál díjait, a nagy presztízsű olasz seregszemle mintegy 200 alkotást vonultatott fel idei válogatásában az elmúlt héten.

A fesztivál nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrije, melynek elnöke Jia Zhangke kínai sztárrendező volt, elismerő oklevéllel méltatta a Rossz versek-et. A Scuola Holden díjat, mellyel a legjobb forgatókönyvet díjazta a diákzsűri, Reisz Gábor nyerte a Rossz versek-ért. Az AVANTI zsűrije (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) a fesztivál legjobb filmjét illető díjával szintén a magyar alkotást díjazta.

Az elismeréseket a Rossz versek forgatókönyvét is jegyző Reisz Gábor személyesen vette át szombat este Torinóban.

Jó volna újra gyereknek lenni, és nem egy csirkemellfilé-reklámot rendezni, és nyavalyogni azon, hogy Anna miért hagyott el. Régen minden egyszerű volt és tiszta. Vajon folyamatosan múlik el minden vagy egyik pillanatról a másikra… ?” - a Rossz versek időutazásra visz a főszereplő lelkén keresztül Magyarország elmúlt három évtizedébe.

Reisz Gábor önéletrajzi ihletésű filmjében foglalkozik a felnőtté válás legfontosabb kérdéseivel: megvalósíthatóak-e a vágyaink, és különböző gyerekkori énjeink elégedettek lennének-e azzal az emberrel, akivé váltunk. “Olyan filmet akartam készíteni, amelyből rá lehet ismerni a valóságra, melyben Magyarországon élünk” - mondta el Reisz Gábor, aki a Rossz versek főszereplője is egyben. 

Reisz Gábor első filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan több mint 65 ezer nézőt vonzott a mozikba, és világszerte díjakkal jutalmazták a filmfesztiválok. A VAN sikerét követően Reisz Gábor részt vehetett a cannes-i filmfesztivál rezidensprogramjában, amelynek keretében több hónapon át dolgozott Párizsban az új forgatókönyvön.

A Rossz versek-et 55 forgatási napon, 120 helyszínen forgatták a Proton Cinema gyártásában, a Les Films du Balibari és az RTL Magyarország koprodukciójában a Filmalap támogatásával.

A Rossz versek 2018. december 27-én kerül a hazai mozikba a Cirko Film forgalmazásában.

mnf.hu