Hatéves elsős kisdiák volt Ryan Gosling, amikor elérte, hogy felfügesszék az iskolában. Miért? Konyhakéseket dobált az iskolai szünetben, mert Rambónak képzelte magát. Az inspiráció forrása természetesen Sylvester Stallone halhatatlan akciófilmje, az Első vér volt. „Nem én csempésztem a késeket az iskolába a tatyómban, hanem maga Rambo, mivel úgy képzeltem, én vagyok a poszttraumás sokkban szenvedő vietnami veterán – meséli Gosling egyik interjújában. – Körültekintően jártam el. Megvártam, amíg megszólal az óra végét jelző csengő, kulturáltan kimentem a többiekkel az udvarra, előkaptam a késeket, és hajigálni kezdtem őket a szélrózsa minden irányába.”

Az esetből nagy botrány lett, a felfüggesztésen túli súlyos következményekkel. „Nagy bánatomra évekig nem nézhettem korhatáros filmeket” – árulja el a színész. Ennél is komolyabb dolog azonban, hogy Goslingot pszichiáterhez vitték aggódó szülei, aki figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) állapított meg nála, és Ritalint írt fel neki, ami lényegében enyhe kábítószer. Ráadásul különleges nevelési igényű gyermeknek nyilvánították, és speciális osztályba küldték. Szerencsére a későbbi sztár anyukája időben rájött, hogy mindez nem tesz jót a gyerekének, kivette az iskolából és magántanárt fogadott mellé. A nagy fordulatot az jelentette, amikor Goslingot 12 évesen fölvették a Mickey Mouse Club című tévésorozat szereplői közé, ahol olyan kispajtások mellett szerepelt, mint Justin Timberlake, Britney Spears és Christina Aguilera.

Ryan Goslingot hamarosan Neil Armstrong szerepében láthatjuk az első holdraszállást elmesélő Az első ember című produkcióban.

(UIP Duna)