Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
77%

Az első ember (2018)

First Man
Filmadatlap
 
27
Szereplők
26
Vélemények
67
Képek
16
Videók
 
arctoslion   2020. 04. 09.

legújabb vélemény

0
A Tuti film...

Nem értem a fanyalgókat. Nem unalmas, végig jó film. Az akkori miliőt hűen ábrázolja. Jól ábrázolja az akkori lehetőségeket. Ahol kell, adatokat közöl, ahol kell, izgalmas. Ami a szereplőket illeti; Ryan Gosling nekem meglepő volt, mielőtt elkezdtem ... teljes kritika»

 
Attila G.   2019. 04. 18.

a nap véleménye

1
Az asztronauta felesége... Szerepében: a csodálatos Claire Foy

Igazából azon gondolkozom, hogy egy ilyen filmmel kapcsolatos hozzászólás bármely pontjára oda kell-e írni a „SPOILER” szócskát – amit egyébként kifejezetten utálok használni a magyartalansága miatt. Létezik-e olyan ember, akinek ha egy kicsit is fel... teljes kritika»


 
ArpiHajdu és Réci   2018. 11. 14.

a nap véleménye

3
Korrekt film Az első ember, de nem több

Damien Chazelle-nek nem kellett túl sokat tennie ahhoz, hogy rövid időn belül az egyik kedvenc rendezőmmé avanzsálódjon. Csak két cím: Whiplash és Kaliforniai álom. Számomra mindkettő szerepel az elmúlt évek legnagyobb filmélményei között. Zseniális ... teljes kritika»

 
HETEDIK   2018. 10. 21.

a nap véleménye

3
Csodálatos alkotás Az első ember

Csodálatos film. Chazelle már lerakott az asztalra egy Whiplasht, a Kaliforniai álom nekem nem tetszett, de a szakma azt is elismerte, most pedig itt van Armstrong története. Rögtön a közepébe csapunk, láthatjuk ennek a zseniális pilóta/mérnök repülé... teljes kritika»

 
HercegPeter   2019. 08. 12.

0

A holdraszállás az emberiség egyik legnagyobb eseménye és ez a tett összefonódott Neil Armstrong nevével. De a film megmutatja, hogy hányan voltak a háttérben azok, akikről fogalmunk sincs és azok akiknek az élete árán jutottak el a Holdra. Várható v... több»

 
Orosz István   2018. 10. 26.

0

Nekem picit unalmas volt, de érdekes volt nem egy szokványos önéletrajzi film volt. Nem sokat láthattunk a híres asztronauta előéletéből, mondjuk engem érdekelt volna pl a gyermekkora mi volt az álma stb... 4D-be néztük effektekkel egész jó volt!

 
Thibo84   2019. 02. 24.

0

Vontatott és helyenként unalmas film. Nem igazán kötötte le a figyelmemet. Ráadásul még a lényeget is hamarjában lezavarták, a Holdra szállást. Olyan érzésem volt, mintha inkább a drámai vonalára akarnának a film készítői ráfókuszálni.

Galéria (67)

Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Jason Clarke
Jason Clarke
Jason Clarke
Claire Foy
Claire Foy
Claire Foy
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Jason Clarke
Damien Chazelle
Damien Chazelle
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Olivia Hamilton
Jason Clarke
Claire Foy
Damien Chazelle
Jason Clarke
Claire Foy
Ryan Gosling
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Olivia Hamilton
Olivia Hamilton
Claire Foy
Ryan Gosling
Claire Foy
Ryan Gosling
Claire Foy
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Damien Chazelle
Olivia Hamilton
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Jason Clarke
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Ryan Gosling
Corey Stoll

Videók (16)

A film összbevétele 100 546 153 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 44 006 540 forintot termelt. A hazai mozik összesen 101 690 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Claire Foy kifejezetten Janet Armstrong megformálásának kedvéért vált meg hosszú hajától, hogy jobban hasonlítson rá, és ezáltal is hitelesebb legyen. Ez a rövidebb frizura később is praktikusnak bizonyult, hiszen a Millennium-filmek folytatásában, az Ami nem öl meg című filmben is egy fiúsabb külsejű lányt kellett alakítania.

(Attila G.)
 

Neil Armstrong ugyan nem élte meg a róla szóló film bemutatóját, de áldását adta a projektre, amelyben az életrajzi könyvének írója, James R. Hansen is közreműködött társproducerként. Armstrongnak nagyon tetszett az, ahogyan a könyvben ábrázolta őt Hansen, így úgy vélte, ha a filmben is ezt a vonalat követik az alkotók, nem lehet semmi probléma.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Szeptember elején a velencei fesztiválon volt Az első ember című film világpremierje, és már akkor kitört egy vita vele kapcsolatban. A produkció Neil Arsmtrong életrajzából készült, és azt a tízéves küzdelmet meséli el, amelynek eredményeként az első ember a Holdra léphetett. A filmet már most többszörös Oscar-várományosnak tartják, van azonban valami, ami bántja egyesek csőrét. Miközben dokumentarista hitelességgel mutatnak be mindent, ami a holdraszállással kapcsolatos, kimaradt az a jelenet, amikor Armstrong és Buzz Aldrin kitűzik az amerikai lobogót Földünk útitársa felszínén. Egyes bírálók szerint emiatt a film nem eléggé hazafias. Az első embert jegyző Damian Chazelle Oscar-díjas rendező erre azt válaszolta, hogy mindez nem politikai állásfoglalás akar lenni, csupán arról van szó, hogy a film Armstrong érzelmeire és tapasztalataira koncentrál, ebből a szempontból pedig nem perdöntő jelentőségű, amikor társával kitűzik a zászlót. Ryan Gosling tréfával ütötte el a dolgot, mondván, mivel ő kanadai színész, az amerikai zászlót illetően nála „kognitív torzítás” léphet fel, talán ezért nem tartja jelentősnek a problémát. Neil Arsmtrong fiai, Neal és Eric, akik tanácsaikkal segítettek a film alkotóinak, egyáltalán nem érzik gondnak a zászlóügyet, de azt mondják, nem akarnak senkit befolyásolni, aki megnézi a filmet, döntse el mindenki maga, mit gondol erről. A DigitalSpy pedig rámutat, hogy amikor Armstrongot a Holdon látjuk, a háttérben szinte végig ott van az amerikai zászló, akárcsak az egész filmben, hiszen a NASA épületein és az amerikai portákon is mindig ott leng a csillagos-sávos lobogó. A történeti hűség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a zászló-probléma már a holdraszállás idején is megjelent, sokan kifogásolták ugyanis, hogy űrhajósok nem az ENSZ, hanem az USA lobogóját tűzték ki a Holdon. (UIP Duna)

(hp )
 

Az első ember Damien Chazelle első olyan filmje, melynek nem maga írta a forgatókönyvét.

(hp )
 

Ez Damien Chazelle első nem zenés filmje.

(hp )
 

Az első ember a Universal Pictures első filmje, melyet IMAX kamerákkal vettek fel.

(hp )
 

A film alapjául szolgáló kötet szerzőjét, James R. Hansent eddigi pályafutása alatt kétszer jelölték Pulitzer-díjra.

(hp )
 

Damien Chazelle és a zeneszerző, Justin Hurwitz negyedik közös filmje (Guy and Madeline on a Park Bench, Whiplash, Kaliforniai álom).

(hp )
 

Ryan Gosling és a rendező, Damien Chazelle második közös filmje a Kaliforniai álom után.

(hp )
 

Damien Chazelle az Oscar-díjas Kalifornia álom mögött álló teljes kreatív stábot magával hozta, beleértve a zeneszerzőt, Justin Hurwitz, az operatőrt, t, a jelmeztervezőt, Mary Zophrest és a vágót, Tom Crosst is.

(hp )
 
Az első ember visszahozza a klasszikus hollywoodi drámák hangulatát, visszafogott, de hatásos eszközökkel dolgozik, méltón mutatja be a Holdra szállás történetét, és az embert mögötte. több»
 
Pazar látvány és egy karaktertanulmány: ez lett Damien Chazelle első grandiózus blockbustere, amely végül a Holdra repíti a nézőt. több»
 
A fiatal direktor legújabb mozijára a legjobb szó az, hogy hatásos. Hatásos, mert jó szókásához híven a rendező ismét remekül bánik a feszültségteremtéssel, illetve kiválóan alakítja filmje atmoszféráját, ezáltal jól érezteti velünk az alkotás Armstrong és csapata küldetésének súlyát anélkül, hogy pátoszos és giccses ömlengésbe menne át a végeredmény. több»