Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
5
Vélemények
67
Képek
16
Videók
 
Hetedik   2018. 10. 21.

Csodálatos film. Chazelle már lerakott az asztalra egy Whiplasht, a Kaliforniai álom nekem nem tetszett, de a szakma azt is elismerte, most pedig itt van Armstrong története. Rögtön a közepébe csapunk, láthatjuk ennek a zseniális pilóta/mérnök repülését a légkör peremére és hihetetlen manőverét vissza a Földre. Mindezt olyan feszült és klausztrofób módon, mint ha csak ott lennénk a főhőssel, egyszerűen belepaszíroz a székbe az élmény. Ez a hatás nem csitul később sem, minden egyes űrjelenetnél átélhetjük mindezt, hála Chazelle zsenijének. Ryan Gosling csont nélkül hozza a szinte mindig kimért Armstrong karakterét, még a leglehetetlenebb pillanatokban is megőrzi hidegvérét, csupán egyetlen alkalommal hullik darabjaira: mikor meghal kislánya, Karen. A jelenet, mikor Gosling elkezd sírni, hosszan kitartva, szívszorító és olyan erővel van eljátszva, hogy már ezért Oscarra jelölném az actort. A Karen jelenség végig ki van tartva a filmben, Armstrong egy pillanatra sem feledi halott csemetéjét, mikor pedig a Hold kráterébe beleejti karkötőjét, na ott még nálam is eltört a mécses. Armstrong és az első Holdraszállás története centiről centire mutatja be ezt a hihetetlen történetet, fantasztikus színészi teljesítményekkel, vérprofi rendezéssel és olyan jelenetekkel, hogy néha félre kellett néznem, mert szinte megvakultam, olyan intenzítással pörgött a cselekmény meg az űrkabin. A végső Holdas jelenetek is parádésak lettek, az alatta futó zene, a rakéta mutatása közelről, az indításnál felgyúló fények, a Hold panoráma képei és részletes bemutatása, no meg a messzi Föld, ami íly távolságból olyan apró és jelentéktelen, mind-mind olyan élmény, amit egy a világűrt kicsit is megfogó embert a székbe szögez. Méltó filmet kapott az emberiség egyik, ha nem a legnagyobb teljesítménye és a mondat a mai napig igaz: Kis lépés az embernek, de óriási az emberiségnek. Még egy dolog: a film még azt is bemutatta, mi volt a közvélekedés a Holdra szállásról. Kidobott pénz, minek erre költeni, miközben annyian éheztek és nyomorogtak akkor is. Nos az űrkutatás az emberiség jövője, mivel ha addig még léteznek egyáltalán emberek, egyszer kénytelenek lesznek elhagyni a Földet és másik bolygó után nézni. Az Apollo program pedig ehhez volt az első és legfontosabb lépés, ilyen dolgokra pedig nem kidobott pénz költeni.

 
lexlutor   2018. 10. 19.

Damien Chazelle a Whiplash és a Kalifornai álom után most egy nagyon más jellegű filmet forgatott, de szerintem megint beletrafált a közepébe. Remek, érdekfeszítő mozit láttam, Ryan Gosling élete legjobb formájában alakított. Bátran merem mindenkinek ajánlani!


 
majkymi   2018. 10. 18.

Hihetetlen feszültség van ebben a filmben, egyszerűen beleszegezett a moziszékbe. Alapvetően nem egy gyors film, de így is, hogy két órás a játékidő, eszembe sem jutott ránézni az órámra. Eddig az év talán legjobbja!

 
Nik   2018. 10. 14.

Üdvözletem a konyhafőnöknek! :) Jó ötlet volt végre ezt a témát végre vászonra vinni, az pedig, hogy ennyire jól sikerült, még jobb. Szinte minden tekintetben nagyon ott van a film, a látvány szép, talán mellékes is lehet, hiszen a cselekmény remekül megvan írva. Nem egy pörgős film, de szerintem érdemes ráhangolódni.

 
Phalanx   2018. 10. 13.

Elképesztő, hogy én ezt a filmet mennyire vártam...és elképesztő, hogy mennyire nem hiába. Oké, Ryan Gosling alakítása egyszerűen pazar, na de a film drámai csúcspontjai elképesztőek. Nagyon ritkán készül ilyen egyenletesen kitartott feszültségű és minőségű film, szóval, mindenképp érdemes elnézni rá.

Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Jason Clarke
Jason Clarke
Jason Clarke
Claire Foy
Claire Foy
Claire Foy
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Jason Clarke
Damien Chazelle
Damien Chazelle
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Josh Singer
Olivia Hamilton
Jason Clarke
Claire Foy
Damien Chazelle
Jason Clarke
Claire Foy
Ryan Gosling
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Josh Singer
Olivia Hamilton
Olivia Hamilton
Claire Foy
Ryan Gosling
Claire Foy
Ryan Gosling
Claire Foy
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Damien Chazelle
Olivia Hamilton
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Jason Clarke
Olivia Hamilton
Damien Chazelle
Ryan Gosling
Claire Foy
Jason Clarke
Ryan Gosling
Corey Stoll
 
Az első ember visszahozza a klasszikus hollywoodi drámák hangulatát, visszafogott, de hatásos eszközökkel dolgozik, méltón mutatja be a Holdra szállás történetét, és az embert mögötte. több»
 
Pazar látvány és egy karaktertanulmány: ez lett Damien Chazelle első grandiózus blockbustere, amely végül a Holdra repíti a nézőt. több»
 

Szeptember elején a velencei fesztiválon volt Az első ember című film világpremierje, és már akkor kitört egy vita vele kapcsolatban. A produkció Neil Arsmtrong életrajzából készült, és azt a tízéves küzdelmet meséli el, amelynek eredményeként az első ember a Holdra léphetett. A filmet már most többszörös Oscar-várományosnak tartják, van azonban valami, ami bántja egyesek csőrét. Miközben dokumentarista hitelességgel mutatnak be mindent, ami a holdraszállással kapcsolatos, kimaradt az a jelenet, amikor Armstrong és Buzz Aldrin kitűzik az amerikai lobogót Földünk útitársa felszínén. Egyes bírálók szerint emiatt a film nem eléggé hazafias. Az első embert jegyző Damian Chazelle Oscar-díjas rendező erre azt válaszolta, hogy mindez nem politikai állásfoglalás akar lenni, csupán arról van szó, hogy a film Armstrong érzelmeire és tapasztalataira koncentrál, ebből a szempontból pedig nem perdöntő jelentőségű, amikor társával kitűzik a zászlót. Ryan Gosling tréfával ütötte el a dolgot, mondván, mivel ő kanadai színész, az amerikai zászlót illetően nála „kognitív torzítás” léphet fel, talán ezért nem tartja jelentősnek a problémát. Neil Arsmtrong fiai, Neal és Eric, akik tanácsaikkal segítettek a film alkotóinak, egyáltalán nem érzik gondnak a zászlóügyet, de azt mondják, nem akarnak senkit befolyásolni, aki megnézi a filmet, döntse el mindenki maga, mit gondol erről. A DigitalSpy pedig rámutat, hogy amikor Armstrongot a Holdon látjuk, a háttérben szinte végig ott van az amerikai zászló, akárcsak az egész filmben, hiszen a NASA épületein és az amerikai portákon is mindig ott leng a csillagos-sávos lobogó. A történeti hűség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a zászló-probléma már a holdraszállás idején is megjelent, sokan kifogásolták ugyanis, hogy űrhajósok nem az ENSZ, hanem az USA lobogóját tűzték ki a Holdon. (UIP Duna)

(hp )
 

Az első ember Damien Chazelle első olyan filmje, melynek nem maga írta a forgatókönyvét.

(hp )
 

Ez Damien Chazelle első nem zenés filmje.

(hp )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.