2018.10.21 19:06 HE7EDIK Olvasottság: 201x
3

Csodálatos alkotás Az első ember

Csodálatos film. Chazelle már lerakott az asztalra egy Whiplasht, a Kaliforniai álom nekem nem tetszett, de a szakma azt is elismerte, most pedig itt van Armstrong története.

Rögtön a közepébe csapunk, láthatjuk ennek a zseniális pilóta/mérnök repülését a légkör peremére és hihetetlen manőverét vissza a Földre. Mindezt olyan feszült és klausztrofób módon, mint ha csak ott lennénk a főhőssel, egyszerűen belepaszíroz a székbe az élmény. Ez a hatás nem csitul később sem, minden egyes űrjelenetnél átélhetjük mindezt, hála Chazelle zsenijének. Ryan Gosling csont nélkül hozza a szinte mindig kimért Armstrong karakterét, még a leglehetetlenebb pillanatokban is megőrzi hidegvérét, csupán egyetlen alkalommal hullik darabjaira: mikor meghal kislánya, Karen. A jelenet, mikor Gosling elkezd sírni, hosszan kitartva, szívszorító és olyan erővel van eljátszva, hogy már ezért Oscarra jelölném az actort. A Karen jelenség végig ki van tartva a filmben, Armstrong egy pillanatra sem feledi halott csemetéjét, mikor pedig a Hold kráterébe beleejti karkötőjét, na ott még nálam is eltört a mécses. Armstrong és az első Holdraszállás története centiről centire mutatja be ezt a hihetetlen történetet, fantasztikus színészi teljesítményekkel, vérprofi rendezéssel és olyan jelenetekkel, hogy néha félre kellett néznem, mert szinte megvakultam, olyan intenzítással pörgött a cselekmény meg az űrkabin. A végső Holdas jelenetek is parádésak lettek, az alatta futó zene, a rakéta mutatása közelről, az indításnál felgyúló fények, a Hold panoráma képei és részletes bemutatása, no meg a messzi Föld, ami íly távolságból olyan apró és jelentéktelen, mind-mind olyan élmény, amit egy a világűrt kicsit is megfogó embert a székbe szögez. Méltó filmet kapott az emberiség egyik, ha nem a legnagyobb teljesítménye és a mondat a mai napig igaz: Kis lépés az embernek, de óriási az emberiségnek. Még egy dolog: a film még azt is bemutatta, mi volt a közvélekedés a Holdra szállásról. Kidobott pénz, minek erre költeni, miközben annyian éheztek és nyomorogtak akkor is. Nos az űrkutatás az emberiség jövője, mivel ha addig még léteznek egyáltalán emberek, egyszer kénytelenek lesznek elhagyni a Földet és másik bolygó után nézni. Az Apollo program pedig ehhez volt az első és legfontosabb lépés, ilyen dolgokra pedig nem kidobott pénz költeni.

dráma | életrajzi | történelmi

A Kaliforniai álom után Ryan Gosling és Damien Chazelle ismét együtt dolgozik: ezúttal egy elképesztő és igaz történetet visznek filmre a NASA missziójáról, hogy embert... több»

3