Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
21
Vélemények
67
Képek
16
Videók

Érdekességek: Az első ember (2018)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

Claire Foy kifejezetten Janet Armstrong megformálásának kedvéért vált meg hosszú hajától, hogy jobban hasonlítson rá, és ezáltal is hitelesebb legyen. Ez a rövidebb frizura később is praktikusnak bizonyult, hiszen a Millennium-filmek folytatásában, az Ami nem öl meg című filmben is egy fiúsabb külsejű lányt kellett alakítania.

(Attila G. )
 

Neil Armstrong ugyan nem élte meg a róla szóló film bemutatóját, de áldását adta a projektre, amelyben az életrajzi könyvének írója, James R. Hansen is közreműködött társproducerként. Armstrongnak nagyon tetszett az, ahogyan a könyvben ábrázolta őt Hansen, így úgy vélte, ha a filmben is ezt a vonalat követik az alkotók, nem lehet semmi probléma.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Szeptember elején a velencei fesztiválon volt Az első ember című film világpremierje, és már akkor kitört egy vita vele kapcsolatban. A produkció Neil Arsmtrong életrajzából készült, és azt a tízéves küzdelmet meséli el, amelynek eredményeként az első ember a Holdra léphetett. A filmet már most többszörös Oscar-várományosnak tartják, van azonban valami, ami bántja egyesek csőrét. Miközben dokumentarista hitelességgel mutatnak be mindent, ami a holdraszállással kapcsolatos, kimaradt az a jelenet, amikor Armstrong és Buzz Aldrin kitűzik az amerikai lobogót Földünk útitársa felszínén. Egyes bírálók szerint emiatt a film nem eléggé hazafias. Az első embert jegyző Damian Chazelle Oscar-díjas rendező erre azt válaszolta, hogy mindez nem politikai állásfoglalás akar lenni, csupán arról van szó, hogy a film Armstrong érzelmeire és tapasztalataira koncentrál, ebből a szempontból pedig nem perdöntő jelentőségű, amikor társával kitűzik a zászlót. Ryan Gosling tréfával ütötte el a dolgot, mondván, mivel ő kanadai színész, az amerikai zászlót illetően nála „kognitív torzítás” léphet fel, talán ezért nem tartja jelentősnek a problémát. Neil Arsmtrong fiai, Neal és Eric, akik tanácsaikkal segítettek a film alkotóinak, egyáltalán nem érzik gondnak a zászlóügyet, de azt mondják, nem akarnak senkit befolyásolni, aki megnézi a filmet, döntse el mindenki maga, mit gondol erről. A DigitalSpy pedig rámutat, hogy amikor Armstrongot a Holdon látjuk, a háttérben szinte végig ott van az amerikai zászló, akárcsak az egész filmben, hiszen a NASA épületein és az amerikai portákon is mindig ott leng a csillagos-sávos lobogó. A történeti hűség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a zászló-probléma már a holdraszállás idején is megjelent, sokan kifogásolták ugyanis, hogy űrhajósok nem az ENSZ, hanem az USA lobogóját tűzték ki a Holdon. (UIP Duna)

(hp)
 

Az első ember Damien Chazelle első olyan filmje, melynek nem maga írta a forgatókönyvét.

(hp)
 

Ez Damien Chazelle első nem zenés filmje.

(hp)
 

Az első ember a Universal Pictures első filmje, melyet IMAX kamerákkal vettek fel.

(hp)
 

A film alapjául szolgáló kötet szerzőjét, James R. Hansent eddigi pályafutása alatt kétszer jelölték Pulitzer-díjra.

(hp)
 

Damien Chazelle és a zeneszerző, Justin Hurwitz negyedik közös filmje (Guy and Madeline on a Park Bench, Whiplash, Kaliforniai álom).

(hp)
 

Ryan Gosling és a rendező, Damien Chazelle második közös filmje a Kaliforniai álom után.

(hp)
 

Damien Chazelle az Oscar-díjas Kalifornia álom mögött álló teljes kreatív stábot magával hozta, beleértve a zeneszerzőt, Justin Hurwitz, az operatőrt, Linus Sandgrent, a jelmeztervezőt, Mary Zophrest és a vágót, Tom Crosst is.

(hp)
 

James R. Hansen "First Man: The Life of Neil A. Armstrong" című könyvének megfilmesítési jogait még 2003-ban vette meg a Warner Bros., a rendezői széket Clint Eastwood foglalta volna el. Végül mégis a Universal és a DreamWorks filmesítette meg az életrajzi könyvet, míg a stúdió a Kaliforniai álom Oscar-díjas direktorát, Damien Chazelle-t választotta a rendezői posztra. A film produceri teendőit a kötet szerzője, James R. Hangsen látta el.

(hp)
 

A film világpremierje a Velencei Filmfesztiválon volt 2018. augusztus 29-én, de bemutatták a Telluride Filmfesztiválon és a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.

(hp)
 

A filmet kimondottan pozitívan fogadták a kritikusok. Az első ember a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon jelenleg is 86 százalékon áll (2018. szeptember).

(hp)
 

A premier előtt kisebb botrányt kavart, amikor kiderül, hogy a filmben nem szerepel a jelenet, melyben Armstrong kitűzi az amerikai lobogót a Hold felszínére. Sokan politikai indokot sejtettek emögött, köztük a floridai szenátor, Marco Rubio, de kritizálta a filmet az Apollo 11 küldetés résztvevője, Buzz Aldrin is, de a rendező, Damien Chazelle tagadta a vádakat.

(hp)
 

A film James R. Hansen történelemprofesszor, 2005-ben, Neil Armstrongról kiadott biográfiáját dolgozza fel.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Ryan Gosling a forgatás alatt agyrázkódást szenvedett.

(HETEDIK )
 

A filmet a floridai Kennedy Űrközpontban forgatták, az űrközpont személyzetét pedig a helybéliek alakítják.

(ArpiHajdu és Réci )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.