Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
73

A kedvenc (2018)

The Favourite
Filmadatlap
 
26
Szereplők
14
Vélemények
41
Képek
7
Videók
 
indingo   2019. 02. 09.

Számomra nem volt annyira különleges a film. A története az előzetes alapján izgalmasabbnak tűnt. A két nő ellenségeskedése is egyszerű volt. A látvány a rogyadozó könyvespolcok, a bútorok és épületek a kosztümökkel gyönyörűek voltak.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 03. 06.
Groteszk versenyfutás a királynő kegyeiért

Yorgos Lanthimos ezúttal sem okozott csalódást, sőt! Már az Egy szent szarvas meggyilkolását is csodálattal és undorral vegyes ámulattal figyeltük, A kedvenccel pedig (bár témájában nem igazán összehasonlítható a két film) ha lehet még magasabbra tette a lécet. A Két királynővel közel egy időben újabb történelmi témájú kosztümös film került a mozikba, A kedvenc azonban szerintem egyáltalán nem rontja Ronan és Robbie jutalomjátékának megítélését, hiszen szinte semmiben sem hasonlítanak. Persze mindkettőben vannak erős női személyiségek, versengés, férfiak uralta hatalom, na meg óriási abroncsos szoknyák, de kivitelezésüket tekintve teljesen más tőről fakadnak. A legalapvetőbb különbség abban ... több»


 
Berto49   2019. 03. 15.

Yorgos Lanthimos nálam már az első megnézett filmjével, a „Kutyafog” cíművel „elásta” magát. A két ezelőtti filmjét meg se néztem, ezt is csak azért, mert kíváncsi voltam az előttem eddig ismeretlen Olívia Colman Oscar-díjjal jutalmazott teljesítményére. Csak még jobban tudom sajnálni a sokadjára is hoppon maradt Glenn Close-t, mert sokkal jobban megérdemelte volna a díjazást. Colman sikeresen elcsúfította magát a 17(!) terhességbe és a vetélések sokaságába belerokkant, aberrált Anna királynő szerepe kedvéért (Tudom, hogy felségsértés miatt minimum fejvesztés jár! Jó lenne tudni, hogy a férj, Oldenburgi György vérbaja, vagy Anna állítólagos vérmérgezése okozta-e rekordszámú halvaszületést és csecsemőhalált. A királynő férjének teljesítménye bátran összevethető egy kiváló tenyészbika termékenyítési rátájával). Close alakítása szerintem fényévekkel jobb volt, de az köztudott, hogy a Bizottság lelkesedik, és ész nélkül díjazza a beteges hajlamú személyek megjelenítőit. Félreértés ne essék, nem a leszbikusság akasztott ki, hanem a filmben ábrázolt világ, amelyben a férfiak csak nevetséges bodorított parókát viselő bábok, minden döntés a féleszű királynő és kegyencei kezében volt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a világ negyedét uraló birodalom központjában ilyen viszonyok uralkodtak, de ha véletlenül a fele is igaz, akkor megérdemelték annak elvesztését, csak az idő malmai lassan őröltek. Arra is nagyon kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi királynőnek – ha egyáltalán be merték neki mutatni – mi lehet a véleménye. Ezt a filmet személy szerint a feleslegesen elkészített munkák netovábbjának tartom, felesleges pénzpocsékolás a köbön. Néhány ömlengő kritika elolvasása ellenére sem látok benne semmi korszakalkotó újdonságot. Yorgos úr megirigyelte Peter Greenaway túlcizellált barokkos munkáit; „Ilyet én is tudok” felkiáltással meg is rendezte a magáét.

 
Hakker   2019. 03. 11.

Lanthimos-nak sikerült megint egy gyögyszemet készíteni. Nem is bánom, hogy nem ez a film kapta meg az Oscart, szerintem túl értékes ez a film ahhoz. Nem volt a filmnek gyenge pontja. A Shakespeare-i királydrámák jutottak róla az eszembe, amit nagyon jó színészi játékkal elevenítettek meg, remek rendezéssel és csodálatos képvilággal.

 
Az amatőr   2019. 02. 09.
Egy nem mindennapi királydráma

Egy hamisítatlan művészfilm, amely mégis magával tudja ragadni a nézőt. Yorgos Lanthimos monumentális királydrámája sokszor mellbevágó, kissé abszurd, vagy bizarr,ám ennek ellenére is fogyasztható és érdekes történet.A kivitelezés pedig tényleg jeles,a díszletek,a kosztümök és a zene mind gyönyörűek,nagyszabásúak és egyediek.A film nagyon jól visszaadja a kor hangulatát és szokásait.Utóbbiak közül kedvencem a kacsafuttatás volt,amikor mindenki végletekig felajzottan drukkolt a totyogó kacsáknak és a győztes kacsát aztán a gazdája mindenhova magával cipelte.A jelenetekhez párosított zene szerintem nagyon jó húzás volt Lanthimos részéről,annyira jól átadta a jelenetek feszültségét,az éppen dú... több»

Emma Stone
Emma Stone
Emma Stone
Olivia Colman
Olivia Colman
Rachel Weisz
Giorgos Lanthimos
Olivia Colman
Olivia Colman
Jordan James Smith
Joe Alwyn
Emma Stone
Rachel Weisz
Olivia Colman
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Olivia Colman
Olivia Colman
Olivia Colman
Emma Stone
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Olivia Colman
Rachel Weisz
Emma Stone
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Emma Stone
Rachel Weisz
Emma Stone
Olivia Colman
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz
 
A kedvenc tragikomikus megjelenítése egy olyan világnak, ahol az életek és sorsok csupán bábok, a politika pedig egy játék, ahol a dekadens fényűzés és a személyes indíték az alapja mindennek. Egy fantasztikus alkotás, amelyet precizitása, szakmai profizmusa, és mindenek felett a három központi színésznő lehengerlő alakítása teszi az év egyik legjobb filmjévé. több»
 
A hatalomért folytatott viszályok, a félelem a nincstelenségtől és a tekintély elvesztésétől, mind felbukkan a filmben, Lanthimosra jellemző sötét humor, sziporkázó párbeszédek, hatásos zenei betétek, elképesztő díszletek és kosztümök, mind-mind remekül el lettek kitalálva. A történet azonban nagyon leegyszerűsített, a tempó pedig sokszor álló közelképekben lassul be, ez sokat elvesz a film értékéből. Zavarba ejtő jelenetek, kiélezett játszmák, és szatirikus társadalmi ábrázolások. A Kedvenc, tehát egyfajta karikatúrája az uralkodó osztálynak és azok kapcsolati viszonyának. A film az idei Oscar- díjon a legtöbb, mindösszesen 10 jelölést kapott, kíváncsian várjuk a végeredményt. több»
 
A kedvenc épp csak tetteti, hogy történelmi film, de hamar felfedi a lapjait, hogy igazából csak három nő érzései érdeklik. BUJDOSÓ BORI KRITIKÁJA. több»
 

Emma Stone számára sok újdonságát hozott ez a szerep. Meg kellett tanulnia pukedlizni, lovagolni, pontosan célozni és lőni is egy XVIII. századi puskával.

(Thibo84 )
 

A forgatókönyv első vázlatát Deborah Davis írta körülbelül húsz évvel ezelőtt.

(Thibo84 )
 

Olivia Colman 16 kilót hízott Anna királyné szerepe kedvéért.

(hp)


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.