Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
71%

A kedvenc (2018)

The Favourite
Filmadatlap
 
26
Szereplők
26
Vélemények
41
Képek
6
Videók
A kedvenc
 
csd   2020. 08. 24.

legújabb vélemény

Nem épp a kedvenc

A Kedvenc volt, amit Giorgos Lanthimostól először láttam. Teljesen lenyűgözött a rendező formanyelve, kifinomultsága, amelyben bőven kap helyet a nyersesség is. Vitathatatlam Lanthimos sűrűn él obszcén vagy épp alpári megoldásokkal, és persze az ember nem mindig érti ennek az okát, a Kedvencnél történetesen nem egyszer hatásvadászatba fordul át, ugyanakkor érezhető, hogy a rendező mostanra eléggé megcsinált mindent, amit meg szeretett volna.

 
Attila G.   2019. 04. 09.

a nap véleménye

Kedvencnek lenni nem mindig pozitív

Felemás, de inkább negatív érzésekkel vártam ezt a filmet. A moziban ülve, egy filmre várva már a film előzetese is kiverte nálam a biztosítékot. Érthetetlen kapkodás, irritáló, harsány női kacajok – pedig a szebbik nem nevetése, kacagása ideális es... teljes kritika»


 
indingo   2019. 02. 09.

Számomra nem volt annyira különleges a film. A története az előzetes alapján izgalmasabbnak tűnt. A két nő ellenségeskedése is egyszerű volt. A látvány a rogyadozó könyvespolcok, a bútorok és épületek a kosztümökkel gyönyörűek voltak.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 03. 06.

a nap véleménye

Groteszk versenyfutás a királynő kegyeiért

Yorgos Lanthimos ezúttal sem okozott csalódást, sőt! Már az Egy szent szarvas meggyilkolását is csodálattal és undorral vegyes ámulattal figyeltük, A kedvenccel pedig (bár témájában nem igazán összehasonlítható a két film) ha lehet még magasabbra tet... teljes kritika»

 
Berto49   2019. 03. 15.

A feleslegesen elkészített munkák netovábbja

Yorgos Lanthimos nálam már az első megnézett filmjével, a „Kutyafog” cíművel „elásta” magát. A két ezelőtti filmjét meg se néztem, ezt is csak azért, mert kíváncsi voltam az előttem eddig ismeretlen Olívia Colman Oscar-díjjal jutalmazott teljesítmény... teljes kritika»

 
MP170506   2020. 01. 25.

Érdekes film, különleges hangulattal. Néhol kicsit lassú, vontatott, de mégis képes magával ragadott a történet. A színészek alakítása nagyon tetszett.

 
Szilonka   2019. 08. 06.

Annyira nem éreztem különlegesnek a a storit, sőt helyenként kicsit lassú volt minimális történéssel.

Emma Stone
Emma Stone
Emma Stone
Olivia Colman
Olivia Colman
Rachel Weisz
Giorgos Lanthimos
Olivia Colman
Olivia Colman
Jordan James Smith
Joe Alwyn
Emma Stone
Rachel Weisz
Olivia Colman
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Olivia Colman
Olivia Colman
Olivia Colman
Emma Stone
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Olivia Colman
Rachel Weisz
Emma Stone
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Emma Stone
Rachel Weisz
Emma Stone
Olivia Colman
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz

A film összbevétele 95 918 706 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 25 202 060 forintot termelt.

 

Emma Stone számára sok újdonságát hozott ez a szerep. Meg kellett tanulnia pukedlizni, lovagolni, pontosan célozni és lőni is egy XVIII. századi puskával.

(Thibo84)
 

A forgatókönyv első vázlatát Deborah Davis írta körülbelül húsz évvel ezelőtt.

(Thibo84)
 

Olivia Colman 16 kilót hízott Anna királyné szerepe kedvéért.

(hp )
 

Sarah Churchill, Marlborough hercegnője egyenes ági felmenője Sir Winston Churchillnek és Diana hercegnőnek. Előbbi a filmben is feltűnő, építés alatt álló Blenheim palotában született, és aki Sarah Churchill apósa, Winston Churchill után kapta a nevét. Mielőtt megválasztották volna Anglia miniszterelnökévé, életrajzi könyvet írt Sarah Churchill férjéről, Marlborough első hercegéről.

(hp )
 

A kedvenc Yorgos Lanthimos első olyan filmje, melynek forgatókönyvét nem ő, illetve állandó munkatársa, Efthymis Filippou írta.

(hp )
 

A film főbb szerepeit játszó Emma Stone és Rachel Weisz is Oscar-díjjal büszkélkedhet.

(hp )
 

A kedvenc Rachel Weisz és Nicholas Hoult második közös filmje a 2002-es Egy fiúról után.

(hp )
 

Rachel Weisz és Olivia Colman második közös filmje a 2015-ös Homár után. Mindkét film rendezői székét Yorgos Lanthimos foglalta el.

(hp )
 

A filmet igen pozitívan fogadták a kritikusok. A kedvenc jelenleg is 94 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon 288 szemlézett cikket követően (2019. január).

(hp )
 

A filmben olyan klasszikus zeneszerzők dallamai csendülnek fel, mint J.S. Bach, Handel, Purcell, Franz Schubert, Robert Schumann és Vivaldi. Rajtuk kívül számos kortárs szerző is közreműködött a filmzenében, mások mellett Olivier Messiaen, Luc Ferrari és Anna Meredith.

(hp )
 
A kedvenc tragikomikus megjelenítése egy olyan világnak, ahol az életek és sorsok csupán bábok, a politika pedig egy játék, ahol a dekadens fényűzés és a személyes indíték az alapja mindennek. Egy fantasztikus alkotás, amelyet precizitása, szakmai profizmusa, és mindenek felett a három központi színésznő lehengerlő alakítása teszi az év egyik legjobb filmjévé. több»
 
A hatalomért folytatott viszályok, a félelem a nincstelenségtől és a tekintély elvesztésétől, mind felbukkan a filmben, Lanthimosra jellemző sötét humor, sziporkázó párbeszédek, hatásos zenei betétek, elképesztő díszletek és kosztümök, mind-mind remekül el lettek kitalálva. A történet azonban nagyon leegyszerűsített, a tempó pedig sokszor álló közelképekben lassul be, ez sokat elvesz a film értékéből. Zavarba ejtő jelenetek, kiélezett játszmák, és szatirikus társadalmi ábrázolások. A Kedvenc, tehát egyfajta karikatúrája az uralkodó osztálynak és azok kapcsolati viszonyának. A film az idei Oscar- díjon a legtöbb, mindösszesen 10 jelölést kapott, kíváncsian várjuk a végeredményt. több»
 
A kedvenc épp csak tetteti, hogy történelmi film, de hamar felfedi a lapjait, hogy igazából csak három nő érzései érdeklik. BUJDOSÓ BORI KRITIKÁJA. több»