2024.01.25 19:37 JRD Olvasottság: 100x
0

3,5*

Nem gondolom, hogy filmtörténeti remek (számos Oscar és egyéb díjra jelölése ellenére), de biztosan egy filmtörténeti csemege. Már csak a látványvilága és gyakorta a hányingerkeltő realizmusa okán is.

Nehezen lehet eldönteni, hogy ez szatíra, dráma, vígjáték, királydráma, kosztümös film? Vagy csak egy történelmi fricska,... (a készítők szerint mondjuk dráma-vígjáték).

3,5*

Bármi is legyen, érdemes megnézni.

A három főszereplő Colman, Stone és Weisz játéka pedig pazar, noha meglátásom szerint Colman viszi magasan a prímet a két szintén tehetséges színésznő előtt.

Stone pedig megmutatta, hogy nemcsak pozitív karaktereket tud remekül asszimilálni, hanem az intrikus picsa szerepe is jól megy neki. (Egyébként a rendező maga sem volt biztos abban, hogy a színésznő jó választás a szarkeverő szerepére, hiszen ezaddig Stone nem igazán mutatta meg magát fajsúlyos drámai szerepekben.)

Weisz, nos ő Weisz... ismerjük munkáit.

Mondjuk Colman jogosan kapta meg azért az alakításáért az Oscar-díjat. (Kijelentem ezt annak ellenére, hogy noha tudjuk, ez manapság már nem jelent semmit, hiszen ha egy olyan film, mint a Barbie jelöléseket kap, akkor erősen csökkent a színvonal az Oscaron.)

A jelmezek szépek, a történelmi háttér több mint csicsás, túldíszített, a szókimondó csőcselékbeszélgetések pedig az arisztokrata szájakból hangoznak el. Záporoznak a puncik, a kefélés, a b*szás, a p*cs és hasonló szavak.

Társadalomkritika? Nemesek gúnyolása? Vagy csak egy érdekesnek tűnő látomás? Talán egy kicsit mindegyik... mégis a igazság az, hogy Anna királynő és Sarah grófnő románca történelmi tény. Ahogyan az is, hogy ebbe a szerelmi kapcsolatba lépett bele Abigail Masham, és lett a duóból egy szerelmi háromszög.

A történelmi pletykákat alátámasztják visszaemlékezések is. Mint például John Churchillnek, Marlborough lordjának naplója.

Sőt, maga a háromszög egyik tagjának visszaemlékezései is napvilágot láttak. Lady Marlborough szintén megírta történetét arról, hogy hogyan lett kegyvesztett és hogyan lett egy rokona Anna királyné veszélyesen befolyásos kedvence.

A mű alaptörténete már régebben megszületett, de a filmre vitele még váratott magára. Deborah Davis kutatómunkájának és forgatókönyvének gyümölcse lett ez a film. Az első forgatókönyv hiába lett népszerű, a producerek eladhatatlannak tartották, így a megfilmesítés még váratott magára. Kellet még pár év, hogy az ötlet zöld jelzést kapjon, és megszülessen A kedvenc.

Szerintem érdemes megnézni, hiszen ha más nem is, de mindenképpen polgárpukkasztóan mocskos és intrikus.

De kinek milyen az ízlése. Nézd meg, és majd eldöntöd magad!

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

72 A kedvenc  (2018)

dráma | életrajzi | történelmi

Anglia a 18 század hajnalán - a trónt a betegeskedő Anna királynő foglalja el, az ország pedig harcban áll a franciákkal. Mivel a  királynő nincs abban az állapotban, nevében... több»

0