Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
71

A kedvenc (2018)

The Favourite
Filmadatlap
 
26
Szereplők
25
Vélemények
41
Képek
6
Videók
A kedvenc
 
elekm90   2020. 03. 04.

legújabb vélemény

Nem mondom, hogy Yorgos Lanthimos neve láttán meglepődtem, hogy egy beteg filmet látok, szerencsére a "Szent szarvas"-sal ellentétben ezúttal jól is sikerült. Néhol azért egy kicsit túltolták és az ilyen jelenetek inkább csak a hatásvadászatot szolgálták, mintsem a történet előrehaladtát, így "A homár" szinjét azért nem üti meg. A legfőbb erőssége a 3 főszereplő alakításában rejlik, mindhárman kiválóak. Aki hagyományos történelmi filmre számít, az messze kerülje el. 7,5/10

 
Attila G.   2019. 04. 09.

a nap véleménye

Kedvencnek lenni nem mindig pozitív

Felemás, de inkább negatív érzésekkel vártam ezt a filmet. A moziban ülve, egy filmre várva már a film előzetese is kiverte nálam a biztosítékot. Érthetetlen kapkodás, irritáló, harsány női kacajok – pedig a szebbik nem nevetése, kacagása ideális esetben általában varázslatos szokott lenni –, s néhány szívet sokkoló dirr-durr puffogás jellemezte (érdekes módon a film neten látott előzetese már legfeljebb semleges hatással volt rám). Én eddig abban a hitben éltem, hogy az ilyen előzeteseknek az a funkciója, hogy felhívják az ember figyelmét a filmre, meghozzák a kedvét a film megnézéséhez, s nem az, hogy eltántorítsák tőle. Igaz, lehet, hogy így is elérte célját, és sokakat bevonzott a filmre a mozikba; csak nálam nem feltétlenül sikerült ezt elérnie. Bár az is igaz, hogy olykor a negatív reklám is reklám, sőt. Még egy különös, személyes apropó elvileg/kis híján eltántorít a film megnézésétől. Bár ez a film és a hozzászólás tekintetében nyilván lényegtelen információ, mégsem tudok eltekinteni tőle. Egy este egy családtagommal bevásárolni indultunk egy szupermarketbe, mert a családtagomnak levásárolandó bónjai/kuponjai voltak az illető helyen. Felvetette, hogy siessünk, mert a szomszédos moziban ezt a filmet játszák egy késő esti időpontban (és balszerencsémre az általa megtekintett műsorújságban hibás időtartam volt feltüntetve, ezért ő úgy vélte, könnyedén hazajutunk a film u... több»


 
indingo   2019. 02. 09.

Számomra nem volt annyira különleges a film. A története az előzetes alapján izgalmasabbnak tűnt. A két nő ellenségeskedése is egyszerű volt. A látvány a rogyadozó könyvespolcok, a bútorok és épületek a kosztümökkel gyönyörűek voltak.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 03. 06.

a nap véleménye

Groteszk versenyfutás a királynő kegyeiért

Yorgos Lanthimos ezúttal sem okozott csalódást, sőt! Már az Egy szent szarvas meggyilkolását is csodálattal és undorral vegyes ámulattal figyeltük, A kedvenccel pedig (bár témájában nem igazán összehasonlítható a két film) ha lehet még magasabbra tette a lécet. A Két királynővel közel egy időben újabb történelmi témájú kosztümös film került a mozikba, A kedvenc azonban szerintem egyáltalán nem rontja Ronan és Robbie jutalomjátékának megítélését, hiszen szinte semmiben sem hasonlítanak. Persze mindkettőben vannak erős női személyiségek, versengés, férfiak uralta hatalom, na meg óriási abroncsos szoknyák, de kivitelezésüket tekintve teljesen más tőről fakadnak. A legalapvetőbb különbség abban rejlik, hogy míg a Két királynő halálosan komolyan veszi magát, addig A kedvenc képes saját témájából viccet kreálni, méghozzá olyan elegánsan, hogy azt öröm nézni. S közben mégsem válik komolytalanná! A kedvenc egy vérbeli dráma, helyenként tragikomikus ízzel, ami meg kell hagyni nagyon jól áll neki! Egy pillanat alatt képes kiparodizálni a rizsporos parókákat, a barokkos táncot, vagy éppen a nemes urak megvetendő szórakozásait (libák versenyeztetése). Remekül épít a helyzetkomikumra, jól vegyíti a tényszerűséget a groteszkkel, s közben még finom kritikát is képes megfogalmazni a korabeli udvari életről, az arisztokrácia gyengeségéről, na meg az uralkodók irányíthatóságáról és döntésképtele... több»

 
Berto49   2019. 03. 15.

A feleslegesen elkészített munkák netovábbja

Yorgos Lanthimos nálam már az első megnézett filmjével, a „Kutyafog” cíművel „elásta” magát. A két ezelőtti filmjét meg se néztem, ezt is csak azért, mert kíváncsi voltam az előttem eddig ismeretlen Olívia Colman Oscar-díjjal jutalmazott teljesítményére. Csak még jobban tudom sajnálni a sokadjára is hoppon maradt Glenn Close-t, mert sokkal jobban megérdemelte volna a díjazást. Colman sikeresen elcsúfította magát a 17(!) terhességbe és a vetélések sokaságába belerokkant, aberrált Anna királynő szerepe kedvéért (Tudom, hogy felségsértés miatt minimum fejvesztés jár. Jó lenne tudni, hogy a férj, Oldenburgi György vérbaja, vagy Anna állítólagos vérmérgezése okozta-e a rekordszámú halvaszületést és csecsemőhalált. A királynő férjének teljesítménye bátran összevethető egy kiváló tenyészbika termékenyítési rátájával). Close alakítása szerintem fényévekkel jobb volt, de az köztudott, hogy a Bizottság lelkesedik, és ész nélkül díjazza a beteges hajlamú személyek megjelenítőit. Félreértés ne essék, nem a leszbikusság akasztott ki, hanem a filmben ábrázolt világ, amelyben a férfiak csak nevetséges, bodorított parókát viselő bábok, minden döntés a féleszű királynő és kegyencei kezében volt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a világ negyedét uraló birodalom központjában ilyen viszonyok uralkodtak, de ha véletlenül a fele is igaz, akkor megérdemelték annak elvesztését, csak az idő malmai lassa... több»

 
MP170506   2020. 01. 25.

Érdekes film, különleges hangulattal. Néhol kicsit lassú, vontatott, de mégis képes magával ragadott a történet. A színészek alakítása nagyon tetszett.

 
Szilonka   2019. 08. 06.

Annyira nem éreztem különlegesnek a a storit, sőt helyenként kicsit lassú volt minimális történéssel.

Emma Stone
Emma Stone
Emma Stone
Olivia Colman
Olivia Colman
Rachel Weisz
Giorgos Lanthimos
Olivia Colman
Olivia Colman
Jordan James Smith
Joe Alwyn
Emma Stone
Rachel Weisz
Olivia Colman
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Olivia Colman
Olivia Colman
Olivia Colman
Emma Stone
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Olivia Colman
Rachel Weisz
Emma Stone
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz
Emma Stone
Rachel Weisz
Emma Stone
Olivia Colman
Emma Stone
Giorgos Lanthimos
Rachel Weisz
Rachel Weisz

A film összbevétele 95 918 706 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 25 202 060 forintot termelt.

 

Emma Stone számára sok újdonságát hozott ez a szerep. Meg kellett tanulnia pukedlizni, lovagolni, pontosan célozni és lőni is egy XVIII. századi puskával.

(Thibo84)
 

A forgatókönyv első vázlatát Deborah Davis írta körülbelül húsz évvel ezelőtt.

(Thibo84)
 

Olivia Colman 16 kilót hízott Anna királyné szerepe kedvéért.

(hp)
 

Sarah Churchill, Marlborough hercegnője egyenes ági felmenője Sir Winston Churchillnek és Diana hercegnőnek. Előbbi a filmben is feltűnő, építés alatt álló Blenheim palotában született, és aki Sarah Churchill apósa, Winston Churchill után kapta a nevét. Mielőtt megválasztották volna Anglia miniszterelnökévé, életrajzi könyvet írt Sarah Churchill férjéről, Marlborough első hercegéről.

(hp)
 

A kedvenc Yorgos Lanthimos első olyan filmje, melynek forgatókönyvét nem ő, illetve állandó munkatársa, Efthymis Filippou írta.

(hp)
 

A film főbb szerepeit játszó Emma Stone és Rachel Weisz is Oscar-díjjal büszkélkedhet.

(hp)
 

A kedvenc Rachel Weisz és Nicholas Hoult második közös filmje a 2002-es Egy fiúról után.

(hp)
 

Rachel Weisz és Olivia Colman második közös filmje a 2015-ös Homár után. Mindkét film rendezői székét Yorgos Lanthimos foglalta el.

(hp)
 

A filmet igen pozitívan fogadták a kritikusok. A kedvenc jelenleg is 94 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon 288 szemlézett cikket követően (2019. január).

(hp)
 

A filmben olyan klasszikus zeneszerzők dallamai csendülnek fel, mint J.S. Bach, Handel, Purcell, Franz Schubert, Robert Schumann és Vivaldi. Rajtuk kívül számos kortárs szerző is közreműködött a filmzenében, mások mellett Olivier Messiaen, Luc Ferrari és Anna Meredith.

(hp)
 
A kedvenc tragikomikus megjelenítése egy olyan világnak, ahol az életek és sorsok csupán bábok, a politika pedig egy játék, ahol a dekadens fényűzés és a személyes indíték az alapja mindennek. Egy fantasztikus alkotás, amelyet precizitása, szakmai profizmusa, és mindenek felett a három központi színésznő lehengerlő alakítása teszi az év egyik legjobb filmjévé. több»
 
A hatalomért folytatott viszályok, a félelem a nincstelenségtől és a tekintély elvesztésétől, mind felbukkan a filmben, Lanthimosra jellemző sötét humor, sziporkázó párbeszédek, hatásos zenei betétek, elképesztő díszletek és kosztümök, mind-mind remekül el lettek kitalálva. A történet azonban nagyon leegyszerűsített, a tempó pedig sokszor álló közelképekben lassul be, ez sokat elvesz a film értékéből. Zavarba ejtő jelenetek, kiélezett játszmák, és szatirikus társadalmi ábrázolások. A Kedvenc, tehát egyfajta karikatúrája az uralkodó osztálynak és azok kapcsolati viszonyának. A film az idei Oscar- díjon a legtöbb, mindösszesen 10 jelölést kapott, kíváncsian várjuk a végeredményt. több»
 
A kedvenc épp csak tetteti, hogy történelmi film, de hamar felfedi a lapjait, hogy igazából csak három nő érzései érdeklik. BUJDOSÓ BORI KRITIKÁJA. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.