2023.11.30 13:17 Artemisia Olvasottság: 169x
3

Intrikák Lanthimosi módra

Yorgos Lanthimos az a rendező, akit senkinek sem kell bemutatni, aki legalább egy munkájával találkozott már. A görög rendező rendkívül markáns víziókkal dolgozik, művei gyakorlatilag az általa teremtett univerzumokban játszódnak. Azonban jelen alkotásával megmutatta, hogy nemcsak a komfortzónájában mozog rendkívül otthonosan, hanem akár 18. századi kosztümös történelmi drámát is képes a saját képére formálni, és egy ízig-vérig Lanthimos-filmet készíteni belőle úgy, hogy közben végig hiteles és történelmileg pontos.

A kedvenc spanyol örökösödési háborúban hadat viselő Angliában, Stuart Anna uralkodásának idején veszi fel a fonalat, a helyszín pedig szinte végig a királyi udvar. Anna királynő (Olivia Colman Oscar-díjas alakításában) köztudottan gyengekezű, labilis természetű uralkodó volt, így kegyencei gyakorlatilag régensként gyakorolták a hatalmat uralkodása idején. Közülük is kiemelkedett gyermekkori bizalmasa, kegyencnője és szeretője, Lady Sarah Marlborough (Rachel Weisz), aki annál rátermettebben kormányzott helyette, valamint a kettejük „idilli” kapcsolatát – pontosabban Lady Sarah tudatosan felépített, érzelmi alapokra helyezett dominanciája által fenntartott hatalmi viszonyt – átrendező, törtető cselédlány, Abigail (Emma Stone).

Intrikák Lanthimosi módra

A film elsősorban hármuk hatalmi harcára összpontosít, és a szeszélyes királynő, valamint a kegyeiért foggal-körömmel küzdő, egymással rivalizáló kegyencnők sztorijába ágyazta vele éjsötét fekete komédiáját az intrikáktól és cselszövésektől terhes udvar és a politika összes szennyét. Igen, A kedvenc elsősorban egy vitrolos, maró szatíra mely a hatalmat gyakorló, szűk elitnek állít görbe tükröt. Lanthimos kézjegye, a bizarrabbnál bizarrabb helyzetek, a gyilkos poénok és szellemes csattanók igen erőteljesen vannak jelen, és egészen egyedi módon fűszerezik meg a történetet.

A 10 Oscar-jelölés nem volt véletlen: száraz történelmi tényekbe ilyen szellemesen és pofátlanul szórakoztatóan életet lehelni ugyanis nem mindenkinek sikerülne ilyen szépen, ehhez a teljesítményhez kifejezetten egy Yorgos Lanthimosra volt szükség.

72 A kedvenc  (2018)

dráma | életrajzi | történelmi

Anglia a 18 század hajnalán - a trónt a betegeskedő Anna királynő foglalja el, az ország pedig harcban áll a franciákkal. Mivel a  királynő nincs abban az állapotban, nevében... több»

3