80% 286 szavazat
Az utolsó skót király

Az utolsó skót király

The Last King of Scotland
Filmadatlap
16
Vélemények (16)
28
Szereplők (28)
18
Képek (18)
2
Videók (2)
9
Érdekességek (9)
5
Díjak (5)
Filmkritika
1
Cikkek (1)
Fórum
Kenez  

Hol nézheted

Forest Whitaker
Gillian Anderson

FILMINFÓ

A skót származású Dr. Garrigan jóhiszemű orvosként indul el az afrikai Ugandába, hogy ott humanitárius munkát végezzen. Egy nap összefut a feltörekvőben lévő katonai vezetővel, Idi Amin Dadával, akinek személyes orvosa lesz. Kezdetben élvezi a helyzetet, és igazi reménységet lát… Több


Forgatókönyvíró: Peter Morgan, Jeremy Brock, David Fox
Ország: Németország, Egyesült Királyság
Premier (HU): 2007.04.05. | Disney+ (2022.06.14.)
 
2023.08.25 Kenez

legújabb vélemény

A lehetetlenség mezeje

A film teljes egészét a skót Garrigan orvos (James McAvoy) szemszögéből látjuk. Lényegében a történetben reálisan van bemutatva, ahogy Garrigan doktor elkezd az ugandai elnökkel, Idi Aminnal (Forest Whitaker) minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni, annál jobban jön rá, hogy Amin egy zsarnokoskodó diktátor. Persze a doktornak folyamatosan a nőkön jár az agya, de a munkáját is megpróbálja a lehető legjobban végezni, de ebben az afrikai országban semmi sem életbiztosítás. Egyre jobban magát húzza csőbe a főszereplőnk, aki összejön a diktátor egyik kedvesével (Kerry Washington), így lehetetlen helyzetbe hozva magát és a csinos nőt. A film vége egészen emberségesen végződik, ahol a doktortársa menti meg őt. Így Garrigan doktor hazajut hazájába megannyi megpróbáltatás és szenvedés közepette.

0
 
2017.09.13 Deku

Sajnos nem volt olyan izgalmas mint gondoltam, egyszerűen nem az én ízlésemnek tervezték. Nagyon gyenge volt de ez szimplán nem kedvelhető. Így ez most sajna ritka gyenge. Nem tetszett.

0
 
2017.11.11 Berto49

Idi Amin a történelem egyik legvéresebb kezű őrültje volt, ami a filmből csak kevéssé derült ki. Whitaker megérdemelte a díjat, ennek ellenére nem tartom meg a filmet. Gesztesi Károlyt nem túlságosan kedvelem, de itt nagyot alakított. Néha unatkoztam is rajta! Azt viszont elérte, hogy Ugandába se szívesen mennék!

0
 
2020.11.20 elekm90

Forrest Whitaker óriási Idi Amin szerepében, uralja minden jelenetét, elsősorban miatta érdemes megnézni (eredeti nyelven még jobb az autentikus akcentus miatt). Ahogy halad előre, úgy válik egyre drámaibbá a cselekmény. Azzal egyetértek, hogy a dikt... Több

0
 
2018.12.11 harnas1207

Nagyon jó film, egy olyan világot mutat be, ami számomra nehezen elképzelhető. Whitaker nagyon hitelesen hozza Dada szerepét. Jó lenne ha több hasonló film készülne.

0

A film összbevétele 48 363 516 dollár volt (imdb.com).

#1
 

Forest Whitaker számára ez a film sok más díj mellett a legjobb férfi színész Oscar-díját is meghozta.Szerző: Berto49

#2
 

A pornófilm, amit Amin bedrogozva néz, a Mély torok.Szerző: mrarizona

#3
 

A The Times újságíróját alakító egy orvos, aki az ugandai Kampalában él és dolgozik.Szerző: kázsé

#4
 

Az "utolsó skót király" Idi Amin Dada beceneve volt, amit saját magának adott.Szerző: kázsé

#5