Felvette a magyar állampolgárságot Az utolsó skót király Oscar-díjas rendezője, Kevin Macdonald

Bár a magyar filmrajongók előtt valószínűleg kevésbé ismert Emeric Pressburger neve, most hiánypótló kötet született az Oscar-díjas filmrendezőről és forgatókönyvíróról.

A magyar származású Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre igencsak tartalmas életúttal büszkélkedhetett, mindezt pedig a most megjelent, róla szóló életrajzi kötet is feltárja, amelyet nem más, mint a szintén Oscar-díjjal elismert Kevin Macdonald szerzett, aki a napokban Magyarországra is ellátogatott, hogy bemutassa a kötetét.

Macdonald olyan kiemelkedő produkciókon dolgozott, mint az Egy nap szeptemberben, Zuhanás a csendbe és Az utolsó skót király. Az Index értesülése szerint a kötet megjelenését a Magyar Nemzeti Bank támogatta, a bemutatót követően pedig egy váratlan eseményre került sor a Parlamentben.

A Magyarországra látogató Kevin Macdonald és a producerként is ismert testvére, Andrew Macdonald, aki olyan nagysikerű produkciókat jegyez, mint az Ex Machina, Trainspotting, a 28 nappal később és a 28 héttel később, felvették a magyar állampolgárságot.

Minderre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében került sor. A testvérpár számára nagy jelentőséggel bír magyar származásuk, hiszen első filmjüket Making an Englishman címmel forgatták, amely nagyapjukról, Pressburger Imréről szól.