Advertisement
Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
22
Vélemények
45
Képek
6
Videók
 
Danny99   2020. 04. 27.

legújabb vélemény

A sajtószabadság giccses köntösben

A film egy örökzöld témát dolgoz fel, ami a Donald Trump regnálása alatt fogalommá váló "fake news" idején talán aktuálisabb, mint valaha, főleg Magyarországon élve. Az egyik problémája, hogy a hithű demokrata Spielberg nem mer beleállni a kellő mértékben a témába. A film így egy erőltetett, giccses underdog sztori lesz a valóság helyett. A mozi legnagyobb kritikája viszont, hogy üvölt róla, hogy csak az Oscar-díjakért készült. A nagyobbnál nagyobb nevekből álló stáb és a történet elferdítése is erről árulkodik. A valóságban ugyanis a New York Times volt a partizán, akik elsőként mentek szembe a kormánnyal, de nyilván az ő sztorijuk nem annyira Oscar-esélyes, mint egy erős, független özvegyé... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 03. 15.

Sajtószabadság kontra hatalom

Számomra mindig izgalmasak azok a filmek, amelyek a média világát mutatják be. Amerikában pedig (mint általában minden) ez is sokkal grandiózusabbnak tűnik, én meg mindig csak tátom a számat, hogy milyen élmény lehet egy ekkora szerkesztőségben dolgozni. A minden négyzetméteren íróasztallal, a kávé-, és cigarettaszagú szerkesztőségi ülésekkel, ahol megbeszélik, milyen anyaggal tudnának valami nagyot dobbantani (a film ezt is ügyesen megmutatja, kezdetben azt hiszik, hogy az elnök lányának esküvője lesz a legnagyobb sztorijuk, aztán ezt gyorsan felülírta a történelem). Na meg a rohangáló gyakornokokkal, akik bármire képesek azért, hogy belekerüljenek ebbe a csábító mókuskerékbe, mert úgy sejt... több»


 
HETEDIK   2018. 12. 16.

Spielberg a Világok harca óta elfelejtett jó filmeket csinálni. Fél óráig néztem, de annyira unalmas és semmit mondó volt, hogy kikapcsoltam. Most komolyan, valakinek az okoz örömet, hogy azt nézi, hogy dolgozik egy amerikai szerkesztőség? Sztori gyanánt próbáltak egy újabb bőrt lehúzni a vietnami háborúról, van is egy kezdőjelenet a harcokról, de kérdezem én, az az erőtlen kis szösszenet, amit bármelyik mezei rendező összecsaphatott volna, hol van mondjuk a Ryan közlegény nyitójelenetétől??? Spielberg egy cipőben jár Ridley Scott-al: réges régen túl vannak fénykorukon és már nem képesek korábbi önmagukat hozni, de görcsösen próbálnak még mindig jó filmeket csinálni, csak nem jön nekik össze...

 
mamiéstöti2   2018. 12. 07.

Nagyon érdekes és magával ragadó egyszerre, de több dologgal nem értek benne egyet, olyan nézetekkel, melyek meghatározhatják egy egész nemzet fejlődését.

 
Berto49   2018. 04. 29.

Ezúttal nem volt sikeres az Oscarra való „gyúrás”, hiszen még csak jelölésre sem került sor. Pedig két nagyágyú is be lett vetve, ők hozták is a szokásos formájukat. de a történet, amely arról szól, hogy megjelentessünk-e egy cikket vagy sem, az nagyon kevés egy 115 perces filmhez. Még akkor is, ha a vietnami háború kapcsán kormányzati titkok közzétételéről van szó. Úgy gondolom, hogy senki számára nem hat a szenzáció erejével, hogy a politikusok hazudnak, mint a vízfolyás, az igazán jó újságíróknak meg az a dolguk, hogy leleplezzék őket. Ez a tényfeltáró újságírás alfája és ómegája. Számomra sokkal érdekesebb volt a hasonló, a hírlapírók munkáját taglaló „Spotlight”, mert abban törekedtek a cselekményt érdekfeszítő módon megjeleníteni.

Tom Hanks
Meryl Streep
Bob Odenkirk
Meryl Streep
Tom Hanks
Tom Hanks
Bob Odenkirk
Meryl Streep
Tom Hanks
Tom Hanks
Bob Odenkirk
Alison Brie
Meryl Streep
Tom Hanks
Bob Odenkirk
Jesse Plemons
Steven Spielberg
Matthew Rhys
Tom Hanks
Carrie Coon
Matthew Rhys
Janusz Kaminski
Tom Hanks
Meryl Streep
Tom Hanks
Steven Spielberg
Steven Spielberg
Tom Hanks
Meryl Streep
Bob Odenkirk
Matthew Rhys
Tom Hanks
Sarah Paulson
Meryl Streep
Tom Hanks
Tom Hanks
Meryl Streep
Steven Spielberg
Meryl Streep
 
A Pentagon titkai-t igazából azoknak tudnám ajánlani akik, szeretnék látni a Spotlight könyedebb verzióját, továbbá akiknek nincs politika túltengésük, valamint akik szeretik a közepesen unalmas történelem órákat. 50/100 több»
 
Persze közel sem hibátlan a film A Pentagon titkai, de ezek tudjuk be kötelező elemeknek, a zsáner részeinek. A folyton dohányzó, kávézó újságírók, a mindent kihúzó szerkesztő, a teherautóból kidobált friss újságok kilssések ugyan, de ne zavaróak. Cserébe kapunk remek színészeket, retró hangulatot, ma is érvényes mondanivalót, Streep-et, Hanks-t, Spielberg-et, most őszintén, kell ennél több? 7,5/10 több»
 
Számomra Steven Spielberg akkor van elemében, és akkor élvezhető igazán, amikor popcornmozit gyárt. A Kémek hídja azonban minden kétséget kizárólag bizonyította, hogy nem kell neki Ryan közlegény megmentése-szintű vérfürdő egy vérkomoly történet sikeres és szórakoztató filmre viteléhez. Ezért is vártam kíváncsian a rettentő gyorsan tető alá hozott A Pentagon titkait. 70/100 több»

A film összbevétele 179 769 457 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 59 452 975 forintot termelt. A hazai mozik összesen 48 208 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Daniel Ellsberg 2006-ban megosztott alternatív Nobel-díjat kapott azért, mert személyes kockázatot vállalva nyilvánosságra hozta a Pentagon-iratokat.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Pentagon-iratok eredeti címe "Az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai, 1945-1967" volt. A tanulmány 47 kötetes volt, amelyen 36 elemző, történész és szakértő dolgozott. A dokumentum 4000 oldalt tett ki.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A National Board of Review of Motion megválasztotta A Pentagon titkait az év filmjének az angolszász nyelvterületeken.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.