1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg (Zach Woods) a The Washington Posthoz fordul.
A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham (Meryl Streep) úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee (Tom Hanks) egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek…
A fordulatos eseményekből, amelyek végül a vietnámi háború lezárásához vezettek, Steven Spielberg forgatott igazi nagyágyúkkal filmet. A főbb szerepekben az Oscar®-díjas Meryl Streep és Tom Hanks mellett olyan neves színészek láthatók, mint Sarah Paulson, Alison Brie, Bob Odenkirk és Carrie Coon. (Freeman Film)
Nagy mesélő Spielberg, a legnagyobb rendezők egyike. De igazán termékeny és sikeres korszaka a 80-as, 90-es években volt. Ha manapság már nem is annyira termékeny és grandiózus, még mindig meg tud lepni egy-egy filmjével. Ez a meglepetés ezúttal elma... teljes kritika»
Spielberg a Világok harca óta elfelejtett jó filmeket csinálni. Fél óráig néztem, de annyira unalmas és semmit mondó volt, hogy kikapcsoltam. Most komolyan, valakinek az okoz örömet, hogy azt nézi, hogy dolgozik egy amerikai szerkesztőség? Sztori gya... több»
Számomra mindig izgalmasak azok a filmek, amelyek a média világát mutatják be. Amerikában pedig (mint általában minden) ez is sokkal grandiózusabbnak tűnik, én meg mindig csak tátom a számat, hogy milyen élmény lehet egy ekkora szerkesztőségben dolgo... teljes kritika»
Ezúttal nem volt sikeres az Oscarra való „gyúrás”, hiszen még csak jelölésre sem került sor. Pedig két nagyágyú is be lett vetve, ők hozták is a szokásos formájukat. de a történet, amely arról szól, hogy megjelentessünk-e egy cikket vagy sem, az nagy... több»
Steven Spielbergtől nem számítok csalódásra, és A Pentagon titkai is nagyon rendben van, különösen két ekkora színészóriással a főszerepben. Szinte biztos, hogy egyiküknek sem ez a legjobbja, de még mindig magasan az átlag fölé emelkedik, szóval nyugodt szívvel ajánlom. Az én figyelmemet maradéktalanul lekötötte.
A film összbevétele 179 769 457 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 59 452 975 forintot termelt. A hazai mozik összesen 48 208 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
Daniel Ellsberg 2006-ban megosztott alternatív Nobel-díjat kapott azért, mert személyes kockázatot vállalva nyilvánosságra hozta a Pentagon-iratokat.
(ArpiHajdu és Réci)A Pentagon-iratok eredeti címe "Az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai, 1945-1967" volt. A tanulmány 47 kötetes volt, amelyen 36 elemző, történész és szakértő dolgozott. A dokumentum 4000 oldalt tett ki.
(ArpiHajdu és Réci)A National Board of Review of Motion megválasztotta A Pentagon titkait az év filmjének az angolszász nyelvterületeken.
(ArpiHajdu és Réci)Donald Trump állítólag felkereste Steven Spielberget, s kért két másolatot a filmből, amely elnyerte az elnök tetszését. Még az sem zavarta, hogy a két főszereplő Meryl Streep és Tom Hanks több ízben nyíltan kritizálták Trumpot. Streepet egy műsorban egyszer még úgy is sminkelték, hogy Trumpra hasonlítson.
(ArpiHajdu és Réci)Az összes olyan jelenetben, melyben Nixon elnök hallható, valódi Fehér házi hangfelvételeket használtak fel.
(hp )A film egyik kulcsjelenetében az eredeti Pentagon-iratok láthatóak, melyeket Daniel Ellsberg biztosított a stáb számára.
(hp )Steven Spielberg mindenképp szerette volna, hogy a film mielőbb a mozikba kerüljön, mivel A Pentagon titkainak cselekménye erős párhuzamot mutat az Államokban egyre inkább terjedő álhírek jelenségével. Merly Streep elmondása szerint a forgatás 2017. május 27-én kezdődött meg, és júliusban ért véget, melyet követően Steven Spielberg elképesztő iramban, mindössze két hét alatt vágta meg a filmet. A kész forgatókönyv és a produkció premierje között mindössze 9 hónap telt el.
(hp )Tom Hanks a való életben is ismerte a film két főszereplőjét ihlető személyt. Személyesen is találkozott az általa alakított Ben Bradlee-vel és Kay Grahammel (őt alakítja Meryl Streep) egy nappal a nő halála előtt.
(hp )Ezzel a filmmel hozta be Tom Hanks Harrison Fordot, aki szintén öt alkalommal dolgozott együtt Steven Spielberg rendezővel.
(hp )Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »