Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
5
Vélemények
67
Képek
16
Videók

Vélemények: Az első ember (2018)

Láttad a filmet? Oszd meg a véleményed a közösséggel!
 
Hetedik   2018. 10. 21.

Csodálatos film. Chazelle már lerakott az asztalra egy Whiplasht, a Kaliforniai álom nekem nem tetszett, de a szakma azt is elismerte, most pedig itt van Armstrong története. Rögtön a közepébe csapunk, láthatjuk ennek a zseniális pilóta/mérnök repülését a légkör peremére és hihetetlen manőverét vissza a Földre. Mindezt olyan feszült és klausztrofób módon, mint ha csak ott lennénk a főhőssel, egyszerűen belepaszíroz a székbe az élmény. Ez a hatás nem csitul később sem, minden egyes űrjelenetnél átélhetjük mindezt, hála Chazelle zsenijének. Ryan Gosling csont nélkül hozza a szinte mindig kimért Armstrong karakterét, még a leglehetetlenebb pillanatokban is megőrzi hidegvérét, csupán egyetlen alkalommal hullik darabjaira: mikor meghal kislánya, Karen. A jelenet, mikor Gosling elkezd sírni, hosszan kitartva, szívszorító és olyan erővel van eljátszva, hogy már ezért Oscarra jelölném az actort. A Karen jelenség végig ki van tartva a filmben, Armstrong egy pillanatra sem feledi halott csemetéjét, mikor pedig a Hold kráterébe beleejti karkötőjét, na ott még nálam is eltört a mécses. Armstrong és az első Holdraszállás története centiről centire mutatja be ezt a hihetetlen történetet, fantasztikus színészi teljesítményekkel, vérprofi rendezéssel és olyan jelenetekkel, hogy néha félre kellett néznem, mert szinte megvakultam, olyan intenzítással pörgött a cselekmény meg az űrkabin. A végső Holdas jelenetek is parádésak lettek, az alatta futó zene, a rakéta mutatása közelről, az indításnál felgyúló fények, a Hold panoráma képei és részletes bemutatása, no meg a messzi Föld, ami íly távolságból olyan apró és jelentéktelen, mind-mind olyan élmény, amit egy a világűrt kicsit is megfogó embert a székbe szögez. Méltó filmet kapott az emberiség egyik, ha nem a legnagyobb teljesítménye és a mondat a mai napig igaz: Kis lépés az embernek, de óriási az emberiségnek. Még egy dolog: a film még azt is bemutatta, mi volt a közvélekedés a Holdra szállásról. Kidobott pénz, minek erre költeni, miközben annyian éheztek és nyomorogtak akkor is. Nos az űrkutatás az emberiség jövője, mivel ha addig még léteznek egyáltalán emberek, egyszer kénytelenek lesznek elhagyni a Földet és másik bolygó után nézni. Az Apollo program pedig ehhez volt az első és legfontosabb lépés, ilyen dolgokra pedig nem kidobott pénz költeni.

 
lexlutor   2018. 10. 19.

Damien Chazelle a Whiplash és a Kalifornai álom után most egy nagyon más jellegű filmet forgatott, de szerintem megint beletrafált a közepébe. Remek, érdekfeszítő mozit láttam, Ryan Gosling élete legjobb formájában alakított. Bátran merem mindenkinek ajánlani!


 
majkymi   2018. 10. 18.

Hihetetlen feszültség van ebben a filmben, egyszerűen beleszegezett a moziszékbe. Alapvetően nem egy gyors film, de így is, hogy két órás a játékidő, eszembe sem jutott ránézni az órámra. Eddig az év talán legjobbja!

 
Nik   2018. 10. 14.

Üdvözletem a konyhafőnöknek! :) Jó ötlet volt végre ezt a témát végre vászonra vinni, az pedig, hogy ennyire jól sikerült, még jobb. Szinte minden tekintetben nagyon ott van a film, a látvány szép, talán mellékes is lehet, hiszen a cselekmény remekül megvan írva. Nem egy pörgős film, de szerintem érdemes ráhangolódni.

 
Phalanx   2018. 10. 13.

Elképesztő, hogy én ezt a filmet mennyire vártam...és elképesztő, hogy mennyire nem hiába. Oké, Ryan Gosling alakítása egyszerűen pazar, na de a film drámai csúcspontjai elképesztőek. Nagyon ritkán készül ilyen egyenletesen kitartott feszültségű és minőségű film, szóval, mindenképp érdemes elnézni rá.


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.