Orvosfenomén vagy kuruzsló? Agnieszka Holland megindító filmmel jelentkezett (Sarlatán)

Agnieszka Holland legújabb alkotása, a Sarlatán csütörtökön megérkezett a magyarországi mozikba. Íme minden, amit érdemes tudnotok a filmről!

Agniesza Holland egy kivételes ember magával ragadó drámájával jelentkezik. A történetet Ján Mikolášek élete ihlette, akit a hozzá tanácsért forduló ezrek mellett politikusok és közéleti személyiségek garmadája keresett fel, hogy a segítségét kérje. Mikolášek ugyan nem rendelkezett egészségügyi képesítéssel, mégis megmagyarázhatatlan tehetséggel kezelt ritka, az orvosoknak is fejtörést okozó betegségeket is gyógynövények segítségével. Mindig akadtak azonban olyanok, akikben a különös gyógyító tudása gyanút ébresztett, ezért a 20. század valamennyi politikai rendszere megtalálta a módját, hogy megnehezítse tevékenységét. 

A produkciót Marek Epstein forgatókönyve alapján Agnieszka Holland rendezte (Kártyavár, Drót), míg a főbb szerepeket Jan Vlasák, Joachim Paul Assböck, Martin Myšička, Claudia Vaseková, Marek Epstein, Ivan Trojan és Josef Trojan alakítják.

Íme tehát 5 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film premierje kapcsán egy azonos című könyv is megjelent 2020. augusztusában, mely Marek Epstein eredeti forgatókönyvét is tartalmazza.
  • A film története Jan Mikolášek (1889–1973) életén alapszik.
  • A film forgatása 2019. április 1-jén kezdődött meg Mladá Boleslavban. A munkálatok 36 napot vettek igénybe.
  • A Sarlatán világpremierje 2020. február 27-én volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
  • A Sarlatán jelenleg 100%-on áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon, bár a hat szemlézett kritika átlagértékelése "csak" 60%.

Hazai premierdátum: 2020.10.29.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

66 Sarlatán  (2020)

dráma | történelmi

Agniesza Holland egy kivételes ember magával ragadó drámájával jelentkezik. A történetet Ján Mikolášek élete ihlette, akit a hozzá tanácsért forduló ezrek mellett politikusok... több»