Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
64%

Sarlatán (2020)

Charlatan
Filmadatlap
 
27
Szereplők
3
Vélemények
16
Képek
3
Videók

Galéria (16)

Ivan Trojan
Ivan Trojan
Ivan Trojan

Videók (3)

 
István   2020. 09. 17.

legújabb vélemény

0

Agnieszka Holland ezúttal sem okozott csalódást, és egy kimondottan érdekes történetet vitt vászonra a maga jellegzetes, összetéveszhetetlen stílusában. Nagyszerű film, a rendezőnő munkásságát kedvelőknek egyenesen kötelező darab.

 
azurou   2020. 04. 02.

0

Mély, érzelmes mozi lett Holland legújabb alkotása, ami nem meglepő a rendező életművét ismerve. Bevallom őszintén, voltak pontjai a filmnek, melyek könnyeket csaltak az arcomra, ti se szégyelljétek. :) Azért papírzsebkendőt vigyetek magatokkal a vetítésre.

 
LaceeeK   2019. 08. 07.

0

Soha nem hallottam még Jan Mikolásekről, de ez a film kellően érdekes volt ahhoz, hogy utánanézzek, és az alapján, amit találtam, azt kell mondanom, hogy elég pontos film született az életéről, mely megható, érzelmes és egyszerűen csak szép... Nem tudom jobban megfogalmazni, de mindenképp érdemes volt megnézni.

A film összbevétele 2 108 497 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 2 015 960 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 986 560 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film premierje kapcsán egy azonos című könyv is megjelent 2020 augusztusában, mely Marek Epstein eredeti forgatókönyvét is tartalmazza.

(hp)
 

A film története Jan Mikolášek (1889–1973) életén alapszik.

(hp)
 

A film forgatása 2019. április 1-jén kezdődött meg Mladá Boleslavban. A munkálatok 36 napot vettek igénybe.

(hp)
 

A Sarlatán világpremierje 2020. február 27-én volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

(hp)
 

A Sarlatán jelenleg 100%-on áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon, bár a hat szemlézett kritika átlagértékelése "csak" 60%.

(hp)
 
Ha a Sarlatán számos pontja nem is felel meg a valóságnak (Mikolášeket például nem két páciense halála, hanem adócsalás és kuruzslás miatt ítélték el – alaptalanul), Agnieszka Holland munkája így is lendületes ritmusú, izgalmas, szépen fényképezett, erőteljes színészi alakításokat felvonultató mű. több»
 
A kuruzsló-professzor sorsa így kap társadalomtörténeti húzást, Mikolášek több kor gyermeke és többfajta totális állam áldozata. Összetett alakjára nagyon jellemző, amit asszisztense és szerelme mond neki a megszállás időszakában: egymaga többet tett a népéért, mint az ellenállási mozgalom egésze. A Sarlatán egy nagy formátumú rendező hatalmas vállalkozása, tanulmány arról, hogy az emberi lélekben együtt lakozik a kicsinyes törtetés és az önfeladó vállalás, a vágy a dolgok veszélyes leegyszerűsítésére és a törekvés az egyetemességre. több»
 
A hiányosságokért a neves cseh színész, Ivan Trojan alakítása és a hangulatot kiválóan felfestő fényképezés igyekszik kárpótolni. több»