A 10 legnépszerűbb szlovákiai színész a hazai nézők szerintA kép forrása: Intercom

Kik a legnépszerűbb szlovákiai színészek a magyarországi nézők körében? Ezúttal erre kerestük a választ, az összesített szavazatok alapján pedig összeállt a lista rajta Európa-szerte is ismert szlovákiai, illetve szlovákiai magyar színészekkel.

A határon átívelő szlovák-magyar koprodukcióknak, a szlovákiai magyar színészeknek és színésznőknek illetve az olyan olyan rendezők, mint Jiří Menzel Magyarországon is ismert és közkedvelt filmjeinek köszönhetően a legtöbbek számára ismerősen fognak csengeni az alábbi nevek.

A lista legelőkelőbb helyét nem más, mint a szlovákiai származású, de Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is rendkívül népszerű és foglalkoztatott színésznő, Kerekes Vica szerezte meg, akit a hazai nézők legutóbb a Hab főszerepében láthattak. A füleki születésű színésznő több tucat cseh és szlovák tévéfilmben, mozifilmben és sorozatban tűnt fel, a Jiří Chlumský rendezésében készült 7 dní hříchů című filmben nyújtott alakításáért Cseh Oroszlánra is jelölték 2012-ben.

A dobogó második fokát kisebb meglepetésre a selmecbányai Magda Vášáryová kaparintotta meg, aki a cseh és szlovák filmes szcéna egyik legikonikusabb alakjának számít, és akit a hazai nézők olyan kultikus filmekben láthattak, mint az Oscar-díjas cseh rendező, Jiří Menzel Sörgyári capriccioja, vagy a Juraj Jakubisko rendezésében bemutatott Madarak, árvák, bolondokVášáryová  hazánkban is többször megfordult, 2017-ben a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon személyesen is találkozhattak vele a rendezvény látogatói.

A dobogó harmadik helyét ismét egy szlovákiai magyar színésznő, az Európa filmdíjas nyitrai születésű Borbély Alexandra szerezte meg, aki elsősorban a magyarországi munkásságáról ismert, de az olyan országhatárokon átívelő, többszörös díjnyertes filmjeinek köszönhetően, mint a Testről és Lélekről vagy a Spirál, külföldön is egyre nagyobb ismertségre tesz szert. Előkelő helyezése a listán ezért sem meglepő. 

A top10-ben helyet kapott még Marián Labuda (Őfelsége pincére voltam), Ladislav Chudík (Vivát, Benyovszky!),  Bandor Éva (Üvegtigris 3., Sarlatán),  Zuzana Maurery (A tanítónő), Jozef Kroner (Megáll az idő), Bárdos Judit (Napszállta) és Milan Kňažko (Motel 2.).

#3
Borbély Alexandra

Borbély Alexandra

szül. 1986. 09. 04. (37 éves)
Nyitra, Szlovákia
Borbély Alexandra színésznő 1986. szeptember 4-én látta meg a napvilágot a szlovákiai Nyitrán. A felvidéki Nagycétényben nőtt fel. Középiskolai tanulmányait a révkomáromi Selye János Gimnáziumban végezte, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott 2012-ben. Dolgozott a Nemzeti Színházban stúdiósként, majd a... több»
#2
Magda Vášáryová

Magda Vášáryová

szül. 1948. 08. 26. (75 éves)
Selmecbánya, Csehszlovákia (most Szlovákia)
Magda Vášáryová Selmecbányán, Csehszlovákiában született 1948. augusztus 26-án. Szociológiát tanult a Comenius Egyetemen, majd 1970-től színésznőként dolgozott. 1983 és 1990 között a Szlovák Nemzeti Színházban is játszott. Legismertebb filmjei közé tartozik a Rusalka (1977), Marketa Lazarová (1967) és a Vonzások és... több»
#1
Kerekes Vica

Kerekes Vica

szül. 1981. 03. 28. (43 éves)
Fülek, Szlovákia
Kerekes Vica 1981. március 28-án született a szlovákiai Füleken. Általános és középiskolai tanulmányait is szülővárosában végezte, majd színészi képesítést a pozsonyi Színművészeti Főiskolán szerzett. Filmvásznon először filmjében, a (2006) című vígjátékban szerepelt, majd ezt követte az Odaát (2008) című... több»