Egy árva sakkzseni a hidegháborús érában a függőségével küzdve azért harcol, hogy a világ legjobb sakkozója váljék belőle.
Nagyon tetszett, hogy a kezdetektől jelen voltunk Beth életében. A melankolikus háttértörténet és az árvaházban zajló, ma már elképzelhetetlennek tartott körülmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy érdekeljen, mi lesz főhősünk sorsa a későbbiekben.... Teljes kritika
Nagyon tetszett és elvarázsolt. Egészen más szemmel nézem már a sakkozókat, sőt újra kedvet kaptam játszani is. A Gyilkosság lólépésben óta a legjobb film a sakkozásról. Nálam 100%-ot kap.
Két Golden Globe- és egy Emmy-díj nagyon szép teljesítmény, amiért kétségtelenül elismerés jár az ifjú Anya Taylor-Joy számára és Scott Frank rendezőnek is. Akár Oscar magasságokba is emelkedhet, bár tény, hogy az utóbbi években az Oscar valódi értéke erősen lecsökkent.
Minden idők legjobb női sakkozója Polgár Judit, aki 2004/2005-ben a világranglista nyolcadik helyezettje volt. Világbajnoki nyolcadik és Európa-bajnoki harmadik (bronzérem) a legjobb eredménye. Mindkettő vegyes, férfi-női kategóriában. 2002-ben megverte a világ-örökranglista második helyezettjét, Gari Kaszparovot.
A filmbeli Beth Harmon kitalált karakter. A valóságban egy bizonyos Vera Menchik (1906-1944) volt a világ első sikeres női sakkozója, akit 1927 és 1944 között folyamatosan sakkvilágbajnokként ünnepeltek. Ezek mind női sakkvilágbajnokságok voltak. 2011-ben beválasztották a World Chess Hall of Fame tagjai közé.