Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
92%

A vezércsel (2020)

The Queen's Gambit
Filmadatlap
 
29
Szereplők
31
Vélemények
10
Képek
2
Videók

Galéria (10)

Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Thomas Sangster
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Thomas Sangster
Anya Taylor-Joy

Videók (2)

 
trixxy   2023. 01. 06.

legújabb vélemény

0

Sosem gondoltam volna, hogy egy sakk-kal kacsolatos történet le tud kötni, de ez egy szuper sorozat, minden percét megérte megnézni. Egyik kedvencem lett a maga hangulatával, nyomottságával. Nem vicces, nem pörgős, még csak nem is igaz történet. De mindennek ellenére egy jól összerakott, remek minisorozat lett.

 
szf   2021. 01. 07.

a nap véleménye

4
Sakk

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Nagyon tetszett, hogy a kezdetektől jelen voltunk Beth életében. A melankolikus háttértörténet és az árvaházban zajló, ma már elképzelhetetlennek tartott körülmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy érdekeljen, mi lesz főhősünk sorsa a későbbiekben.... teljes kritika»

 
Periodista   2022. 02. 11.

12
Az utóbbi 1-2 év legjobb sorozata

Nagyon tetszett és elvarázsolt. Egészen más szemmel nézem már a sakkozókat, sőt újra kedvet kaptam játszani is. A Gyilkosság lólépésben óta a legjobb film a sakkozásról. Nálam 100%-ot kap.

 
Filmflash   2022. 02. 11.

11
Kedvenc sorozat

A Vezércsel (The Queens Gambit) lett a kedvenc sorozatom. Scott Frank bebizonyította, hogy most már nem csak kitűnő forgatókönyvíróként, de remek rendezőként is számolni kell vele. Zseniális a történetvezetés, és le a kalappal a különleges szemű és gyönyörű Anya Taylor-Joy előtt is. Értékelésem 95%. 5 százalék levonás a felesleges jelenetek miatt és a néhol fellelhető irracionalitásért.

1
 
Coyote   2022. 02. 11.

9
A legjobb sakkfilm

A legjobb sakkfilm és életrajzi dráma. Nagyon tetszett. Le a kalappal Anya Taylor-Joy előtt, és minden elismerés Scott Frank rendezőnek. Nálam ez a sorozat 90%-os.

 
Filmekroviden.blog.hu   2022. 02. 11.

10
Egy megérdemelten díjazott sorozat: A vezércsel

Két Golden Globe- és egy Emmy-díj nagyon szép teljesítmény, amiért kétségtelenül elismerés jár az ifjú Anya Taylor-Joy számára és Scott Frank rendezőnek is. Akár Oscar magasságokba is emelkedhet, bár tény, hogy az utóbbi években az Oscar valódi értéke erősen lecsökkent.

 
Harper   2022. 02. 09.

8
Meglepően jó

Scott Frank élő példája annak, hogy a forgatókönyvírókból kiváló rendezők lehetnek, amit most A vezércsel című, Golden Globe- és Emmy-díjas sorozat is bizonyít. Ez a film ugyanis zseniális, remek sztorival és kiemelkedő karakterteremtéssel. Bár a központi figura, Beth Harmon kitalált karakter, ez a tény semmit nem von le abból a különleges helyzetkialakításból, hogy az 50-es és 60-as években hogyan boldogulhat egy nő a világ sakkélvonalában. Maximális elismerés jár Anya Taylor-Joy különleges alakításának, akinek játéka elképesztően jó. Értékelésem: 85%.

 

Minden idők legjobb női sakkozója Polgár Judit, aki 2004/2005-ben a világranglista nyolcadik helyezettje volt. Világbajnoki nyolcadik és Európa-bajnoki harmadik (bronzérem) a legjobb eredménye. Mindkettő vegyes, férfi-női kategóriában. 2002-ben megverte a világ-örökranglista második helyezettjét, Gari Kaszparovot.

(Harper)
 

A filmbeli Beth Harmon kitalált karakter. A valóságban egy bizonyos Vera Menchik (1906-1944) volt a világ első sikeres női sakkozója, akit 1927 és 1944 között folyamatosan sakkvilágbajnokként ünnepeltek. Ezek mind női sakkvilágbajnokságok voltak. 2011-ben beválasztották a World Chess Hall of Fame tagjai közé.

(Harper)
 

Nona Gaprindasvili sakkmesternő ötmillió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be a Netflix ellen, mert valótlanul azt állította a sorozat, hogy ő csupán női világbajnok volt, férfiakkal sosem sakkozott, holott valójában sokat le is győzött.

(Spidey)
 

A forgatás Berlinben és a kanadai Cambridge-ben zajlott.

(qwer)
 

Allan Scottnak már Anya Taylor-Joy születése előtt 3 évvel megvoltak a regény megfilmesítésének jogai.

(jakedave )
 
A vezércsel az utóbbi idők egyik legerősebb drámasorozata, mely remekül egyensúlyoz a magánélet, a sport és a társadalmi mondanivaló hármasában. Mindennek közepén pedig ott van Anya Taylor-Joy, aki végérvényesen bebizonyítja, hogy generációja egyik legtehetségesebb színésznője. több»
 
A Netflix szeptember végén mutatta be a The Queen’s Gambit – magyarul A vezércsel – minisorozat első előzetesét, amely ugyan már elsőre is érdekesnek tűnt, rendkívül furcsa volt, hogy a napjaink egyik legnagyobb reménységének tartott Anya-Taylor Joy-jal a főszerepben készült sorozat nem kapott túl nagy promót a streaming-szolgáltatótól. A sorozat megtekintése után viszont kijelenthető, hogy nem is követett el akkora hibát ezzel a Netflix, ugyanis a sorozat önnön jogán vált a szolgáltató egyik legnézettebb és legjobb sorozatává. És hogy miért? több»
 
Hogy összegezzem befogadói tapasztalatomat: a Vezércsel nézhető, sőt élvezhető sorozat, amely azonban éppen a sakk miatt komoly falkaparászáshoz vezethet. több»