Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
86%

A néma forradalom (2018)

Das schweigende Klassenzimmer
Filmadatlap
 
27
Szereplők
8
Vélemények
20
Képek
3
Videók
 
elekm90   2020. 10. 26.

legújabb vélemény

0

Korrekt, bár kicsit lassúcska, valós eseményeken alapuló dráma egy kelet-német osztályról, amely szolidaritásból kétperces néma csenddel emlékezett meg az 1956-os magyarországi eseményekről. Érdekes volt, bár "A mások élete" vagy "A hőlegballon" szintjét nem ütötte meg.

 
indingo   2020. 08. 19.

2

Érdekes megtörtént eseményt dolgoz fel a film, ami valahogy a történelem könyvekből kimaradt.


 
hsanya182   2019. 03. 15.

1
Diákok összefogása egy diktatúra ellen

A diákok 2 perces csendfogadalmát ellenző diktatórikus rendszer nyomozást indít ellenük, tiltván a szabad gondolkodást, az emberséges érzelmek nyilvános közlését, mely nem fér bele a rendszer eszményképébe. Sok feszült szituációt sikerült összehoznia a rendezőnek. Cselekménye a főszál mellett mégis kicsit átlagos monológokkal tarkított. Milyen hatással van édesapáink élete a tudatalatti döntéseinkre, milyenségeinkre, mellette szabad akaratunkra, és a családi titkok mennyire mérgezik, torzítják személyiségünk darabját. Jó film.

 
violet_hope11   2020. 10. 25.

0

Hatalmas meglepetés volt számomra ez az NDK-ban játszódó igaz történeten alapuló film, amelynek központi eleme ráadásul a 1956-os magyar forradalom. A cselekmény érdekes és rendkívül hiteles is egyben. A szereplők családi hátterének, társadalmi helyz... több»

 
thomino   2018. 10. 12.

1

A sztori nekem egy kicsit lassú volt, de ez a sötét világ, amit felvázol a film szerintem nagyon el tudja gondolkodtatni az embert. Én még például órákig rágódtam azon, amit láttam.

 
Hajrakte   2018. 10. 18.

0

Örülök, hogy sikerült megnéznem, hiányzott már egy ilyen tipusú film, végig lekötött, csak ajánlani tudom, a végéről hiányoltam csupán egy-két információt, de azt az interneten be lehet szerezni.

 
szksz   2019. 03. 16.

0
Történelem - ma már

Engem nagyon megragadott. A történet valós alapokon nyugszik. Szerencsésen elkerülte a szélsőséges megközelítéseket, így nem lett sem giccses, sem köznapi frázisokat ismételgető. Jól feldolgozta, amit a magyar forradalom eseményeiről átengedtek az ottani lakosságnak az NDK-ban. Igaz, ez csak egy rétege a filmnek. Ennél többet mutat be az ottani légkörről és emberekről. Feltétlen érdemes megnézni.

Galéria (20)

Videók (3)

A film 18 279 245 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 22 254 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film világpremierje 2018. február 20-án volt a 68. Berlini Filmfesztiválon.

(hp )
 

A film Dietrich Garstka azonos című (A néma osztályterem) regényének adaptációja.

(hp )
 

Bár A néma forradalom valós eseményeket dolgoz fel, azok helyszíne azonban a valóságban nem Eisenhüttenstadt, hanem Storkow volt. Az alkotók azért döntöttek a változtatás mellett, mivel Storkow városképe rengeteget változott az évtizedek során.

(hp )
 

Az alkotók az utcai jelenetekhez több mint 120 statisztát szerződtettek.

(hp )
 

A film forgatása 2017. február 21-én kezdődött meg Berlinben és Eisenhüttenstadtban.

(hp )
 

A filmet vegyesen fogadták a német kritikusok. A FilmService-en a lehetséges 5 csillagból 4 kapott, a Spiegel újságírója, Matthias Dell azonban csalódottságának adott hangot, és sablonosnak nevezte az alkotást.

(hp )
 

A filmet négy kategóriában jelölték a Német Filmdíjra (legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb jelmeztervezés), de végül egyik kategóriában sem győzedelmeskedett.

(hp )
 
A történet előrehaladtával a szülők generációjáról újabb és újabb titkok derülnek ki. A „múlt sötét foltjai” beleszövődnek a film jelenidejébe, valamiféle kimondatlan támasztékot jelentenek a diákok számra abban, hogy meghozzák a döntésüket. Hiszen ezek segítségével (is) jönnek rá, hogy a rendszer előbb, vagy utóbb, de mindenkit korrumpál. Mi ezt már tudjuk, megtanultuk. Számunkra még érettségi tananyag is volt. „Belőled bűzlik, árad,/ magad is zsarnokság vagy;” több»
 
Néhány kelet-német kamasz úgy dönt, egyperces néma csönddel adózik az ’56-os forradalom áldozatainak emléke előtt. A rendszer nem nézte ezt jó szemmel. több»
 
Összegezve: A néma forradalom nemcsak egy remek korrajzot a fal előtti NDK-ról, hanem remek történetvezetéssel és színészekkel, és a mai áthallásokkal együtt kihagyhatatlanná válik a film, nem csupán egy iskolásoknak levetíthető tabló lett belőle. több»