75 Rambo 3.  (1988)

A ’80-as évek leghíresebb akciófilmjei közé tartoztak a Rambo-trilógia filmjei, de az is kétségtelen, hogy a három filmből messze a 1988-as harmadik rész volt a leggyengébb. Míg az első és második film is a háború borzalmainak egyénre gyakorolt hatásait mutatta be, addig a harmadik film már nem volt több nyers és öncélú akciózásnál a Közel-Keleten.

A filmben Sylvester Stallone háborús veterán karakterének aktuális ellenfele Alexei Zaysen ezredes volt, akit Marc de Jonge keltett életre. Nem a néhai színész hibája, hogy a rajongók többsége szinte már nem is emlékszik rá, hiszen egy tökéletesen egysíkú, unalmas gonosz volt. De talán egészen más lett volna, ha a film producereinek sikerül egy sokkal nagyobb nevet meggyőzni a projekthez.

A színész, akit mindenkinél jobban meg akartak nyerni, Marlon Brando volt. A már a ’80-as években is legendának számító színészt meg is keresték a forgatókönyvvel, a film producere pedig arra kérte, hogy változtasson bármin, amit jónak lát a karakterével kapcsolatban. Ő tett is néhány építő megjegyzést, ám végül a lehetőséget visszautasította.

Hivatalos magyarázat sohasem látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Marlon Brando miért nem vállalta el Alexei Zaysen szerepét, de találgatástok természetesen vannak. Az egyik szerint a nem egészen tíz évvel korábbi Apokalipszis mostban nyújtott alakítása után nem akart egy hasonló jellegű karakterrel rontani a hírnevét. Mások szerint a film túl nyers és erőszakos volt az ízlésének.

De persze az sem kizárt, hogy a színészlegenda egyszerűen túl sokat kért. Márpedig a Rambo 3. költségvetése akkori mércével nézve már enélkül is igen magas volt, így a producerek inkább kerestek valaki mást. Pedig nem kizárt, hogy Sylvester Stallone és Marlon Brando egy filmben sokkal nagyobbat szólt volna.