92 Mátrix  (1999)

Abban a legtöbb rajongó egyetért, hogy az eddig megjelent három Mátrix mozi közül toronymagasan az első volt a legjobb. A két folytatás már finoman szólva is izzadtságszagúra sikeredett. A filmek operatőre, Bill Pope egy nemrégiben adott interjújában arról beszélt, hogy ez nem véletlen, ők is pontosan ugyanezt érezték.

Bill Pope arról beszélt, hogy míg az első Mátrix forgatása során teljesen szabadjára engedhették a kreativitásukat, addig ezt a két folytatás esetében már nem tehették meg, mert túl nagy volt rajtuk a nyomás. De nem csak ez volt a gond a két forgatással.

Az operatőr szerint ugyanis a filmeket rendező Wachowski testvérek az első rész után olvasták el Stanley Kubrick filmezésről szóló könyvét, ami alapvetően változtatta meg a munkastílusukat. Stanley Kubrick ugyanis azt írja, hogy a színészek egészen addig nem fognak igazán természetesen játszani, amíg teljesen le nem fárasztják őket. A rendezőlegenda éppen ezért vette fel ugyanazt a jelenetet akár több százszor is.

A Wachowski testvérek is ezt a gondolkodásmódot kezdték követni, ezzel pedig hihetetlenül fárasztóvá, zsibbasztóvá vált a Mátrix két folytatásának forgatása. Bill Pope szerint ez a végeredményre is rányomta a bélyegét, ezt érezhették a rajongók is.