Supaidaman: Nem vicc, a japán Pókember a szamurájok földjén is akciózott (videó)

Pókember máig az egyik legnépszerűbb Marvel-karakter, aki számos képregényben, animációs sorozatban és immár kilenc nagyszabású mozifilmben is szerepelt. De azt kevesen tudják, hogy még a ’70-es években készült egy élőszereplős TV-sorozat is róla. Méghozzá Japánban!

Ez volt a Supaidâman, amely csak nagy vonalakban kötődött a Marvel-képregények kalandjaihoz. Megváltoztatták benne a szuperhős eredetét és olyan elemeket is behoztak, ami mai szemmel már megmosolyogtató lenne. Akkoriban viszont nem volt az, sőt.

A Supaidaman hőse egy fiatal srác, aki valahonnan kap egy különleges karkötőt. Ebben egy pók DNS-e lapul, így amíg hordja a karkötőt, bármikor magára öltheti a jellegzetes kék-piros pókruhát és ezzel a különleges pókerőt is megkapja. Erre szüksége is van, mert a gaz terveket szövögető Iron Cross Army ellen csak neki van esélye felvenni a küzdelmet.

Csakhogy a gonoszok ebben a sorozatban néha toronyház méretű szörnyeket is bevetnek a harcban. Szerencsére Supaidaman is fel van készülve. Eleve van egy különleges autója, ami még repülni is tud. Ezzel repül bele egy szintén toronyház méretű robot fejébe. Ez a Leopardon, amellyel bármilyen szörnyet legyőz.

Amennyire mai szemmel már csak az ötletek is megmosolyogtatók, annak idején annyira jól működtek. Legalábbis Japánban, ahol a Supaidaman megalapozta a későbbi Super Sentai franchise-t. Ami pedig a popkulturális hatást illeti, elég csak annyit megjegyezni, hogy Ernest Cline nagy sikerű regényében, a Ready Player One-ban a főhős is a Leopardon robotot hívta segítségül a végső nagy harcban.

A Supaidaman 1978-79 között futott és összesen nő negyven huszonöt perces epizódot ért meg.