Amikor egy univerzum annyi összefüggő, de mégis önálló filmet ölel fel, mint a Marvel moziverzum, elkerülhetetlen, hogy az előre-hátra utalgatások tömegében ne keletkezzen egy-két lyuk a történetben. Logikátlanságok, nehezen megmagyarázható tettek vagy épp tétlenségek, egymásnak ellentmondó események és állítások mindig előfordulnak, a rajongók pedig imádják ezekre felhívni a figyelmet.

Az egyik legújabb Marvel szuperhősmoziz az Örökkévalók volt, amelyben egy csapat halhatatlan szuperhőst ismerhettünk meg. Őket Arishem küldte a Földre, hogy megvédjék azt a deviánsoktól. Ezt is teszik évszázadok óta, de valójában nincsenek tudatában annak, hogy mi is az ittlétük valódi célja.

Arishem ugyanis valójában azért küldte a Földre őket, hogy felkészítsék azt egy hozzá hasonló másik mennyei lény, Tiamut eljövetelére, ami elvileg elkerülhetetlen esemény. Igen ám, csakhogy az Örökkévalók története több kérdést is felvetett, főleg azért, mert erősen támaszkodott a Bosszúállók: Végjáték eseményeire.

Ahhoz ugyanis, hogy Tiamut megszülethessen, a bolygó népességének el kellett érnie egy bizonyos számot, amit Thanos csettintése évekkel elhalasztott, viszont Hulk „visszacsettintése” egy csapásra megoldott. Ezzel magyarázták a filmben, hogy miért nem szálltak be az örökkévalók a Thanos elleni csatába.

Igen ám, csakhogy a történettel és ezzel a magyarázattal óhatatlanul is keletkezett egy másik lyuk a sztoriban. Még mielőtt Thanos feltűnt volna a színen, a Bosszúállóknak egy másik nagy fenyegetést kellett elhárítania, méghozzá az épp Tony Stark által életre hívott Ultront. A mesterséges intelligencia abban látta a bolygó megvédésének zálogát, ha elpusztítja az emberiséget, ehhez pedig Sokovia felemelésén és földre pottyantásán keresztül vezetett a terve.

Azt ugyebár kizárhatjuk, hogy az örökkévalók (de mondjuk csak az a két tag, akik évszázadok óta tudták, hogy mi a valódi céljuk) ne hallott volna a sokoviai eseményekről. Akkor viszont felmerül a kérdés: miért nem szálltak be ők is az Ultron elleni csatába? Tudták, hogy Ultron az emberiség elpusztítására készül, ami ugyebár keresztbe tett volna Arishem terveinek. A Bosszúállók pedig finoman szólva is nagyon nehezen bírtak Ultronnal, sokáig úgy nézett ki, hogy nem győzhetik le. Ha az örökkévalók létének célja Arishem jóslatának beteljesítése, akkor nehezen érthető, miért nézték karba tett kézzel az Ultron elleni csatát.

Persze a valóságban egyszerű a magyarázat. Amikor a Bosszúállók: Ultron kora készült, még a legjobb esetben is csak távlati tervként létezhettek csak az örökkévalók a Marvel Studios vezetőinek fejében. Így az ő történetük bizonyosan nem volt még kidolgozva, vagyis a két film eseményei olyan távol vannak egymástól, hogy nem gondolhattak arra, milyen logikai összefonódások születhetnek közöttük.