84 Titanic  (1997)

A Titanic minden idők egyik legjobb katasztrófafilmje és egyben minden idők egyik legtragikusabb romantikus filmje is. James Cameron mesterien tálalta a nézőknek nem csak a világ leghíresebb hajójának pusztulását, de annak fedélzetén Jack és Rose tragikus szerelmének történetét is. Nézők milliói sírták el magukat a filmen, pedig abból egy másik hasonlóan megindító szerelmi történetet még ki is vágtak!

Mint ismert, Jack egy kártyapartyn nyeri a jegyét a Titanicra, ahová vele megy olasz barátja, Fabrizio is. Utóbbinak nem sok szerep jut a filmben, mondjuk úgy, hogy jól elvolt az alsó fedélzeten az alacsonyabb rangú utasok között, míg Jack Rose szerelmét kergette néhány emelettel feljebb.

De valójában Fabrizio egy barátjához hasonlóan tragikus szerelmi történet főhőse lett volna, épp csak a végső változatból kivágták az ezt elmesélő jelenetek zömét! Ami megmaradt, azokból nem sokat érthet meg a néző. Láthatjuk, amint a film elején Fabrizio meglát egy szép norvég lányt az utasok között és többször is összenéznek. Ez már sejteti, hogy köztük kialakulhat valami.

A film közepe felé van az a táncolós-mulatós jelenet, ahol Jack és Rose is ropja. Itt láthatjuk újra Fabriziót is, amint Helgával – a norvég lánnyal – táncol. Amit viszont nem láthatunk, az kettejük kapcsolatának folytatása.

Igazából két fontos kivágott jelenetről van szó. Az első még az említett mulatságon játszódik, amikor Fabrizio és Helga jobban megismerik egymást és előbbi megpróbálja angolul tanítani a lányt, hogy könnyebben beszélgethessenek.

A második, ennél is fontosabb jelenet már a süllyedés ideje alatt játszódott volna. Amikor Jack és Rose megpróbál feljutni a fedélzetre, ők is megakadnak a lezárt lépcsőknél, mivel a hajó tisztjei nem engedik fel a fedélzetre az alacsonyabb rangú utasokat, hogy a kevés mentőcsónak inkább a tehetősebb utasoké legyen.

Itt játszódott volna le az a jelenet is, amikor Jack magával rángatja Fabriziót, hogy menekülőutat keressenek. Csakhogy itt van Helga is, és Fabrizio könyörög neki, hogy menjen velük. De a lány családja hallani sem akar erről, Helga pedig sokáig őrlődik új szerelme és családja között. Végül egy szenvedélyes csók után a családja mellett dönt, Fabrizio pedig megszakadt szívvel hagyja hátra őt.

És, hogy még ennél is szívfacsaróbb legyen kettejük története, valójában egyikük sem éli túl a Titanic pusztulását. Fabrizióra az egyik ledőlő hajókémény zuhan rá, amikor már a vízben van. Helgát pedig a taton láthatjuk utoljára, amikor Jack és Rose a korlátra fekszik, ahogy a hajó hátulja függőlegesbe fordul. Itt Helga egy ideig még tud kapaszkodni, de végül a halálba zuhan.

Hogy azért valami pici öröm is legyen a film végén, amikor az idős Rose örökre elalszik, és újra fiatalon a Titanicon találja magát, ahol Jack vár rá, az őket figyelő tömegben a lépcső alján ott áll Fabrizio és Helga is egymásba karolva.