26 éve már, hogy a mozikba került a Titanic, James Cameron kétségtelenül egyik legnagyobb hatású filmje. De nem csak a film vált legendássá az évek során, hanem a forgatás is. Pontosabban annak egyik napja, amikor egy máig ismeretlen tettesnek sikerült szinte az egész stábot bedrogoznia.

James Cameron és a stáb egy része épp Új-Skóciában forgatták azokat a jeleneteket, amelyek a film történetét keretbe foglalták. A kutatóhajós jelenetekről van szó, amikor felhozzák a felszínre a Titanic egy páncélszekrényét és abban megtalálják a Jack által Rose-ról készített akt rajzot.

A forgatás egyik napján a stábnak kagylólevest szolgáltak fel, amely rendkívül finomra sikerült. Sokan többször – néhányan akár három-négy alkalommal – is repetáztak belőle. Épp csak azt nem tudták, hogy PCP-vel, vagyis egy erősen halucinogén droggal szennyezték be a felszolgálás előtt.

Az étkezés után hamar kiderült, hogy valami nincs rendben. Egyre többen kezdték furán érezni magukat, valaki röhögőgörcsben tört ki, más ok nélkül sírva fakadt, de olyan is akadt, aki azt képzelte, hogy valami a testébe költözött. Az érintettek között volt James Cameron, valamint Bill Paxton is.

Az egyik asszisztens, aki kagylóallergiája miatt nem evett a levesből, gyorsan felmérte a helyzetet és a stábot két csoportra osztotta: jó stáb és rossz stáb. Utóbbiba kerültek azok, akik elszálltak a drogtól és bizony az idő múlásával egyre gyarapodott a csoport létszáma. Végül az érintetteket egy közeli kórházba szállították.

A helyi hatóságok nyomozást indítottak, de sosem derült ki, hogy ki és miért csempészhette a drogot a stáb ebédjébe. Vélhetően csak egy túl jól sikerült csínyről lehetett szó. Mindenesetre a stábtagok sosem felejtik el azt a napot.

84 Titanic  (1997)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»