Többezren követelik vissza a kirúgott rendezőt

Több mint 146 ezren követelik a Disney-től, hogy vegye vissza James Gunn rendezőt a jelenleg forgó A galaxis őrzői: 3. részba, és a szám folyamatosan nő – az online petíciót mindössze két napja indították, de úgy tűnik, gyorsan el fogja érni a célként kitűzött 150.000 aláírást.

A legújabb hollywoodi botrány pénteken robbant, amikor a stúdió hivatalosan is bejelentette hogy kirúgják Gunnt a produkcióból, mert a tudomásukra jutott, hogy a rendező évekkel ezelőtt korrektnek finoman sem nevezhető, sokkolónak szánt viccekkel szórakoztatta követőit a Twitteren – szexuális erőszakról, gyerekmolesztálásról és egyéb hasonló tabutémákról.

Az ügy kipattanása egy, a szociális médiában igen aktív, és az Egyesül Államok egyik legbuzgóbb szélsőjobboldali provokátorának köszönhető, aki nem szeret elmenni semmi olyan dolog mellett, ami nem tetszik neki. Mike Cernovich figyelmét állítólag az keltette fel, hogy a rendező nemrég Donald Trumpot bírálta egyik posztjában – majd a 10 évvel ezelőtti bejegyzésekre rábukkanva arra bíztatta követőit, hogy bombázzák a Disney-t és a Marvelt ezekkel a bejegyzésekkel, és kérjük rajtuk számon, hogyan képesek együtt dolgozni egy ilyen emberrel.

Az ügy következő állomása Gunn kirúgása lett – ami a A galaxis őrzői rajongóit, és a szélsőjobbal ellentétes elveket valló csoportokat borította ki. Nem ez volt az első eset, hogy Cernovich rászállt egy híres emberre, de ez volt az egyi legsikeresebb akciója.

A film stábja és szereplői jelenleg mélyen hallgatnak az esetről, eddig csak Dave Bautista vette a védelmébe a rendezőt, és azt írta, hogy sok mindent mondhatna, de csak annyit szeretne, hogy Gunn az egyik legjobb ember, akit ismer, és nem tartja korrektnek, ami történik vele.

A rendező testvére, a színész Sean Gunn szintén védelmébe vette testvérét egy hosszabb tweet-folyamban, amiben arról ír, hogyan változott meg a testvére az elmúlt években, és hogyan csiszolódott le korábbi éles stílusa. Véleménye szerint a testvérének mindig is az volt a sorsa, hogy művész legyen, és ehhez meg kellett találnia a saját hangját – még akkor is, ha ez néha szerencsétlen kitérőkkel járt. Ő személy szerint hálás a sorsnak, hogy végignézhette a rendező fejlődését, és szerinte a Galaxis őrzői is erről szól: hogy fedezzük fel az igazi énünket, és szerinte a testvérét jobb emberré tette, hogy ezeken a filmeken dolgozhatott.

A rendező természetesen bocsánatot kért az évekkel ezelőtti viccek miatt, és leírta, hogy akkoriban teljesen feleslegesen és értelmetlenül próbált provokatív lenni, aminek inkább lett tragikus eredménye, mint hasznos – és hogy már évekkel ezelőtt megbánta őket. De még most is hajlandó felelősséget vállalni azért, amilyen hibákat elkövetett, és pontosan megérti a stúdió döntését. A rendező amúgy már 2012-ben is gondba került a viccek miatt, és már akkor is megbánást tanúsított – az ügy viszont a Galaxis őrzőinek sikerével most, 6 évvel később nagyobb nyilvánosságot kapott.

Nem elképzelhetetlen, hogy az ügynek még nincs itt vége – de meglepő lenne, ha a Disney megváltoztatná a döntését.