Máig az egyik legnépszerűbb animációs film a 2003-as Némó nyomában. A tengeri kaland az egyik legjobban sikerült Pixar-film, amely sok-sok évvel később folytatást is kapott. Az aranyos, de egyben egy picit talán szomorú történet egy kisfia után kutató bohóchalról szól, aki az egész óceánt átszeli, hogy a nyomára bukkanjon. De mi van akkor, ha ez az egész valójában nem más, mint egy hallucináció?

A legnépszerűbb filmek egyik ismérve, hogy a rajongók előszeretettel igyekeznek saját magyarázatokat és teóriákat felállítani a bennük látottakkal kapcsolatban. Ez alól a Némó nyomában sem kivétel, de ezúttal egy elég zord teóriáról van szó. Eszerint az egész cselekmény valójában meg sem történt, csak Pizsi fejében játszódott le.

A teória arra alapoz, hogy a film elején egy barrakuda megtámadja Pizsit és a párját, valamint az ikráikat, majd mikor ő védeni próbálja őket, a barrakuda egy sziklához csapja, amitől elájul. Mikor magához tér, a párjának nyoma veszett, és a több száz ikrából is pusztán egyetlen egy marad épségben – ő lesz Némó.

Az elmélet szerint azonban minden, ami ezután történik, csak Pizsi hallucinációja, beleértve azt is, hogy egy ikra épségben maradt. Valójában Pizsi agya ezzel próbálja meg feldolgozni a mérhetetlen veszteséget, ami érte. És az, hogy Némó eltűnik, ő pedig a keresésére indul, valójában a bánat élményének öt szakaszát jelképezi.

A tagadást az mutatja, hogy nem engedi Némót iskolába, mert az veszélyes. A haragot az, amikor megszidja, mert ő elcsatangolt a szeme elől. Az alkut az, hogy egy memóriazavaros társsal indul a keresésére. A depressziót az, amikor látja Némót a lefolyóban. Végül az elfogadást az, hogy Pizsi megtanulja elfogadni a dolgok alakulását.

Persze mindez valóban nem több, mint egy rajongói teória, így nem kell ennél többet mögé gondolni.