Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze címet. 

A cím jelenlegi birtokosai őt választották a 2023 májusában elhunyt Máthé Erzsi helyére. A Nemzet Színésze címet olyan személyiségek kaphatják, akik kiemelkedően sokat tettek a magyar színjátszásért, a nemzeti színjátszásért, a nemzeti irodalom tolmácsolásáért, a magyar nyelv népszerűsítéséért. 

A cím elnyerésének feltételei közé tartoznak a kiemelkedő alakítások fő- vagy epizódszerepekben, valamint, hogy be kellett töltenie a 62 életévét, 40 éve a pályán kell lennie, vagy legalább 20 évadot eltöltenie a Nemzeti Színház színpadán. Udvaros Dorottyát a 90. születésnapja előtt néhány nappal elhunyt Máthé Erzsi helyére választották ki társai.

Udvaros Dorottya (A miniszter félrelép, Eszter hagyatéka)  1978-ban kezdte pályafutását a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1981-ben került a Nemzeti Színházhoz. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban és a Bárka Színházban is. Pályafutása során számos színházi és filmszerepben nyújtott emlékezetes alakítást. Számos elismerést kapott, többek között 1983-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíját. Emellett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Budapest díszpolgára.