Újabb díjat nyert a Boxi című animáció

Krakkóban a Nemzetközi Zöld Filmfesztiválon nyert díjat a Boxi sorozat Zöldben című epizódja, ezzel a második környezetvédelmi filmes díját söpörte be az animációs rövidfilm. A Zöldben című részt több száz nevezett alkotás közül válogatták a legjobb 32 közé, hogy végül a Legjobb Animáció díját vihesse haza.

Az első környezetvédelmi filmes díjat 2017 novemberében nyerte el a Zöldben a belgrádi GREENFEST Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon, ahol szintén a Legjobb Animációs Film-díjával tüntették ki.

Ökológiai filmek fesztiváljaként tartják számon a krakkói Nemzetközi Zöld Film Fesztivált. A fesztivál nem csak a mozit, filmeket ünnepli, hanem azokat az embereket is, akik a bolygónk sorsáért aggódnak. A filmvetítések mellett ökológiai workshop-ok, környezetvédelmi oktató jellegű találkozók, és olyan művészeti megmozdulások szerepeltek a fesztivál programjában, amelyek középpontjában a zöld értékek szerepelnek.

A Boxi Zöldben című epizódja mostanra igazán kedveltje lett a “zöld” témájú fesztiváloknak. Az elmúlt két évben összesen tíz zöld-fesztivál hivatalos versenyprogramjába válogatták be az animációs rövidfilmet.

Az epizód a díjakat is hozó krakkói és belgrádi események mellett szerepelt a világ első és egyik legnagyobb zöld témájú fesztiválján, a spanyolországi FICMA Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválon, a Kalkuttai Vad- és Környezetvédelmi fesztiválon, az amerikai NatureTrack filmfesztiválon, valamint Olaszországban egy alpinista fesztiválon - Cervino Cinemountain, Pozsonyban és Besztercebányán az Ekotopfilm - Envirofilm fesztiválon, ahová ugyancsak ökológiai témájú filmes alkotásokkal lehetett nevezni. Szerepelt versenyben a film a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn, valamint a spanyol Ecozine Nemzetközi Film és Környezetvédelmi Fesztivál animációs rövidfilmes versenyprogramjában három helyszínen: Zaragozában, Andorrában és Pamplonában is, legutóbb pedig a PEFF, azaz a Patagonia Eco Film Fest rövidfilmes szekciójában, Argentínában mutatták be.

A mostani szervező, a Green Festival Foundation véleménye szerint ezeken a rendezvényeken könnyebb környezetvédelemmel kapcsolatos üzeneteket átadni, hiszen a környezettudatos életmód fontosságát kiváló dokumentumfilmek, animációs filmek és rövidfilmek közvetítik a nézők felé.