2020.04.06   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Lehet, hogy Amerika legnagyobb mozilánca is a koronavírus áldozatául esik? Az már nem újdonság, hogy a mozik világszerte zárva tartanak, és ez hatalmas anyagi károkat okoz a teljes szórakoztatóiparnak, de egy friss elemzés szerint könnyen lehet, hogy az AMC Theaters a járvány után sem nyitja ki többé kapuit.

Végleg lehúzza a redőnyt a legnagyobb mozilánc?

Az AMC Theaters Észak-Amerika legnagyobb mozilánca, így elsőre azt gondolnánk, hogy egy ekkora vállalat képes lesz átvészelni a néhány hónapig tartó kényszer zárvatartást. Ám valójában – mint sok más hasonló méretű vállalat – az AMC Theaters is jelentős adósságot halmozott fel az évek során. És nagyon könnyen lehet, hogy a mostani bezárások okozta jelentős bevételkiesés végleg megpecsételi a mozilánc sorsát.

Erre a következtetésre jutottak az S&P Global nemzetközi hitelminősítő intézet elemzői, akik a korábbi B osztályzatról (highly speculative) CCC- osztályzatra (default imminent, with little prospect of recovery) rontotta a vállalat értékelését. Elemzésükben úgy fogalmaztak, nehezen tudják elképzelni, hogy amennyiben a járvány Donald Trump legutóbb április 30-ra datált lecsengése helyett nyárig vagy akár azon is túl elhúzódik, azt az AMC Theaters megfelelő likviditási források hiányában túlélné. A mozikat üzemeltető cég 2018-ban még 110 millió dollár nyereséget termelt, ám 2019 végére már 149 millió veszteséggel zárt. Az össz deficitje pedig már az 5 milliárd dollárt is meghaladja.

A cég vezetői korábban már bejelentették, hogy a munkavállalók fizetéseinek csökkentésével igyekeznek javítani a pénzügyi helyzetükön, hogy minél tovább kihúzhassák a válság idején, de az S&P Global elemzői szerint ez aligha lehet elegendő lépés. Egyetlen reményük a nemrégiben bejelentett CARES Act (Coronavirus Aid, Relief and Economi Security Act) lehet, amelyből ők is kaphatnak támogatásokat, de még így is szükség lehet a hitelezők segítségére is, különben az AMC Theaters nem éli túl a koronavírus-járványt.